Noord-Korea

Opgepakte wapenhandelaar had miljoenen kunnen verdienen voor Kim Jong-un

Door Elif Isitman - 17 december 2017

De politie in Sydney heeft een man opgepakt die raketonderdelen van Noord-Korea zou hebben geprobeerd te verkopen. Als het Chan Han Choi (59) gelukt was, dan had het Noord-Korea tientallen miljoenen euro’s kunnen opleveren.

De Australische politie had Chan al langer op het oog. De man, van Zuid-Koreaanse afkomst maar al dertig jaar woonachtig in Australië, stond in contact met hoge Noord-Koreaanse functionarissen. De politie beschuldigt hem van het schenden van zowel Australische als internationale VN-sancties tegen Noord-Korea, meldt BBC.

Man had tientallen miljoenen euro’s voor Noord-Korea kunnen regelen

Was zijn verkoop geslaagd, dan had dat Noord-Korea – dat steeds dieper wegzakt in de armoede vanwege internationale sancties – tientallen miljoen euro’s kunnen opleveren.

Meer over Noord-Korea
Het geheime leven van Kim Jong-un

 

De Australische premier Malcolm Turnbull spreekt schande van de intenties van de man. Hij benadrukt dat het nodig is dat de door de Verenigde Naties opgelegde sancties  worden gehandhaafd, en dat de economische druk op Noord-Korea moet worden opgevoerd moet. ‘Iedereen die dat dwarsboomt, zal worden gevonden en opgepakt,’ dreigde Turnbull.

Politiecommissaris Neil Gaughan liet op een persconferentie weten dat een dergelijke zaak zich nog nooit eerder heeft voorgedaan op Australische bodem. ‘De enige bedoeling hiervan is om zo veel mogelijk geld binnen te slepen voor Noord-Korea. Dit incident klinkt wellicht verontrustend, maar we willen absoluut niet de suggestie wekken dat er uit Noord-Korea wapens of raketcomponenten Australië in zijn gekomen. Dat is niet gebeurd en zal ook nooit kunnen gebeuren.’

Turnbull ontving eerder dreigende brief van Kim Jong-un

Volgens de politiecommissaris ontving zijn regering in oktober een dreigbrief van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Daarin verzoekt Kim de Australische premier Turnbull dringend om afstand te nemen van de koers die de Amerikaanse president Donald Trump vaart. Australië is niet in staat om een desastreuze aanslag te voorkomen als het land dezelfde kant op gaat, aldus Kim.

Als Chan Han Choi wordt veroordeeld, dan hangt hem een celstraf van achttien jaar boven het hoofd. De rechtszaak begint woensdag. Volgens de politie zijn er geen Noord-Koreaanse wapenonderdelen Australië binnengekomen. Ook zou de man hebben geprobeerd steenkool aan Vietnam en Indonesië te verkopen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.