Europese Unie

Zijlstra vreest voor breuk binnen EU

Door Berend Sommer - 27 december 2017

Halbe Zijlstra is bang dat de Europese Unie (EU) uit elkaar valt. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken kan het hierop uitlopen door een grondig meningsverschil met Oost-Europese landen.

Dat zegt Zijlstra in een interview met NRC Handelsblad. ‘Als je toelaat dat landen zich niet aan de basisregels houden, kan dat maar op één manier eindigen,’ zegt Zijlstra, ‘de EU valt uit elkaar’. Zijlstra vindt dat de Oost-Europese weigering om samen te werken met de Europese Unie, in het bijzonder op het gebied van migratie, de basis van de EU aantast.

Visegradlanden liggen dwars

Vooral Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Polen lagen dwars op het thema migratie. Deze landen willen niet meedoen aan het herverdelen van migranten volgens een door de EU opgesteld quotum. Met een verdeelsleutel moeten de migranten eerlijk worden verdeeld over alle lidstaten.

Maar Viktor Orbán, de premier van Hongarije, peinst er niet over. Hij vindt dat Hongarije geen migratieland is en is ook niet van plan om daaraan iets te veranderen. ‘Onbeschaamd,’ noemde premier Mark Rutte (VVD) de houding van zijn Hongaarse collega.

Hallo! Halbe Zijlstra minister van Buitenlandse Zaken? schreef Geerten Waling eerder.  

Artikel 7 ingezet tegen Polen

Vorige week kondigde Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, aan een artikel 7-procedure te beginnen tegen Polen. De procedure is het zwaarste machtsmiddel dat de Unie tegen een lidstaat heeft. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot een opschorting van het Poolse stemrecht in de Europese Raad. Zo ver is het nog niet, daarvoor is unanimiteit van de stemmen nodig.

Ook vindt Zijlstra dat de EU in een negatieve spiraal zit. Hij is van plan die ban te doorbreken. Over de staat van de Europese Unie verschilt hij danig van mening met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. ‘Nu is de tijd om een sterker en democratischer Europa te bouwen richting 2025. De wind is terug in de zeilen en dat biedt kansen. Die moeten we grijpen,’ zei Juncker in zijn jaarlijkse Staat van de Unie-toespraak.

Het eerlijke verhaal van Jean-Claude Juncker, door Jelte Wiersma. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.