Iran

Gaat onrust Iran vluchtelingenstroom opleveren? (video)

Door Fleur Verbeek - 02 januari 2018

Of de protesten in Iran gaan leiden tot een massale vluchtelingenstroom naar Europa hangt helemaal af van hoe de internationale gemeenschap op de situatie in het land reageert. Dat zegt Elsevier Weekblad-columnist Afshin Ellian dinsdagavond in het programma EenVandaag.

Sinds donderdag zijn er massale betogingen Iran. Het protest heeft zich inmiddels uitgebreid naar meer dan 100 steden in het land en zorgt voor grote onrust in de regio. De protesten hadden eerst vooral prijsverhogingen als thema, maar ontwikkelen zich tot een massaal verzet tegen de conservatieve sjiitische geestelijkheid die het land sinds 1979 regeert. Bij de rellen zouden al 21 doden zijn gevallen.

Meer weten over de opvattingen van Afshin Ellian over Iran? Lees hier zijn volledige commentaar: 

Weg naar vrijheid in Iran is een lange lijdensweg >

‘De internationale gemeenschap moet niet alleen het geweld veroordelen, maar ook steun uitspreken voor de demonstranten’, zegt Ellian in het programma. ‘En vragen aan Iran om legale demonstraties toe te staan.’

Grijpt het regime hardhandig in en komen er vergeldingsacties, dan zal een vluchtelingenstroom op gang komen. ‘Dan bestaat er een reële kans, dat een aantal mensen gaan vluchten naar Europa,’ zegt Ellian daarover. ‘Maar ik verwacht niet dat miljoenen mensen komen. De situatie in Syrië was echt heel anders. Wel zal er sprake zijn van een toename van politieke vluchtelingen.’

Bekijk hier het tv-optreden van Afshin Ellian:

Demonstraties bij ambassade in Den Haag

In Den Haag gingen mensen dinsdag de straat op om te protesteren bij de Iraanse ambassade. Tientallen Iraniërs in Nederland wilden zich op die manier solidair verklaren met de demonstraties in Iran. Ook op de Dam in Amsterdam zijn mensen uit protest bijeengekomen.

De demonstratie was op initiatief van de Vereniging van Iraanse Academici in Nederland. De voorzitter laat weten met de actie ‘morele steun’ te willen betuigen aan de betogers in Iran. ‘We willen de ambassade van het regime laten zien: kijk wij zijn hier.’

Volgens de voorzitter waren zeventig à tachtig mensen naar de ambassade gekomen om tot 17.00 uur te demonstreren. Woensdag zal op de Dam opnieuw een demonstratie plaatshebben.

Amerika wil spoedzitting Verenigde Naties

De Verenigde Staten laten dinsdag weten dat ze willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) in een spoedzitting bijeen komt over de betogingen in Iran. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley kondigde dat aan. ‘De VN moeten hun mening geven,’ aldus Haley.

Haley schaarde zich achter het protest in Iran door te verklaren dat het Iraanse volk onder een dictatuur leeft en Amerika de stem van het Iraanse volk wil versterken. De beschuldigingen van Teheran dat de demonstraties door krachten buiten Iran zijn georganiseerd noemde ze belachelijk. ‘De protesten zijn spontaan ontstaan’, aldus Haley.

De Amerikaanse president Donald Trump uitte via Twitter wederom kritiek op de Iraanse regering. ‘Het volk van Iran roert zich eindelijk tegen een bruut en corrupt regime. Al het geld dat president Obama dom genoeg aan hen heeft gegeven is naar terrorisme en in hun zakken gevloeid.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘De mensen hebben weinig voedsel, veel inflatie en geen mensenrechten’, twitterde Trump. Maandag riep hij al via Twitter op tot een verandering van het regime dat volgens hem op alle fronten faalt en de bevolking onderdrukt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.