Duitsland

Formatiegesprekken Merkel en Schulz hervat

Door Fleur Verbeek - 07 januari 2018

Meer dan drie maanden na de verkiezingen gaan de Duitse kabinetsbesprekingen zondag een nieuwe fase in. Bondskanselier Angela Merkel praat met de sociaal-democratische leider Martin Schulz en met Horst Seehofer van de Beierse christen-democraten.

De partijleiders en fractievoorzitters kwamen zondagochtend bijeen op het hoofdkwartier van de SPD. Merkel denkt dat de kabinetsvorming wel lukt, Schulz liet weten dat zijn partij geen rode lijnen trekt. Seehofer zei dat hij geen eisen vooraf heeft, maar dat hij het profiel van zijn partij wil behouden.

Officieel is het nog geen formatie. De CDU van Merkel, de SPD van Schulz en de CSU van Seehofer willen de komende week aftasten of het de moeite waard is om verder te praten. De SPD houdt op 21 januari een partijcongres over de onderhandelingen. Seehofer is optimistisch. ‘Ik geloof dat we het voor elkaar krijgen. Ik ben in elk geval zeer hoopvol. Wat we nu nodig hebben, zijn discipline, moed en een beetje creativiteit. Dan zal het lukken.’ De SPD denkt dat het kabinet tegen Pasen rond kan zijn. Dat valt dit jaar op 1 en 2 april.

CDU, CSU en SPD zijn min of meer op elkaar aangewezen. Ze regeerden de afgelopen jaren ook samen. Bij de verkiezingen op 24 september leden ze verlies. Bondskanselier Merkel onderhandelde vervolgens met de liberale FDP en met de Groenen, maar die gesprekken liepen op niets uit. Uit peilingen blijkt dat de Duitsers ervan uitgaan dat de zogeheten Grote Coalitie er opnieuw komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.