Noord-Korea

In het duister: op bezoek in Noord-Korea

Door Robbert de Witt - 10 januari 2018

Hoe wordt er in Noord-Korea werkelijk gedacht over oorlog met aartsvijand de Verenigde Staten? Robert Dulmers en Teun Voeten zoeken naar antwoorden in het meest gesloten land op aarde.

Noord-Korea en Zuid-Korea beloofden deze week te blijven praten om de onderlinge problemen op te lossen. En Noord-Koreaanse atleten zullen deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea vanaf 9 februari.
Tegelijk verklaarde de Amerikaanse president Donald Trump dat hij wel degelijk bereid is om te gaan praten met het regime in Pyongyang.

Is daarmee de dooi definitief ingezet en een nucleaire confrontatie van de baan? Hoe wordt er in Noord-Korea werkelijk gedacht over oorlog met aartsvijand de Verenigde Staten?

Bijzonder lastig

Een antwoord vinden op de vragen, is geen sinecure: het land is extreem gesloten dus gewoon even vragen is bijzonder lastig. Ongeveer honderdduizend buitenlanders mogen Noord-Korea jaarlijks bezoeken – en daarvan is zo’n 95 procent Chinees.

Vorige maand bezochten schrijver-journalist Robert Dulmers en fotograaf Teun Voeten het land waar Grote Leider Kim Jong-un wordt aanbeden. In Elsevier Weekblad doen zij verslag van hun rondreis en hun gesprekken met Noord-Koreaanse academici.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.