Rusland

Uitdager van Poetin gearresteerd bij protesten

28 januari 2018

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is bij protesten in Moskou door de politie gearresteerd. Navalny organiseerde  een demonstratie tegen de ondemocratische presidentsverkiezingen.

Navalny werd na een paar honderd meter meelopen met demonstranten door de politie tegen de grond gewerkt en aan zijn voeten een busje ingesleurd.

Dat meldt persbureau Reuters. Honderden Russen zijn zondag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de regering van president Vladimir Poetin. Ze vinden dat er bij de aankomende presidentsverkiezingen te weinig keus is: de enige kanshebber is Poetin zelf.

De demonstraties hebben plaats in bijna honderd verschillende Russische steden, en werden georganiseerd door Aleksej Navalny. Navalny is in Rusland de belangrijkste politieke tegenstander van Poetin. Omdat de demonstratie geen vergunning heeft van de Russische regering, werd Navalny hardhandig gearresteerd.

Hardhandige arrestatie Navalny

‘Elk jaar dat Poetin aan de macht blijft, betekent een jaar meer Russisch verval,’ zegt Navalny voor de demonstraties in een videoboodschap. De oppositieleider wist vorig jaar ook duizenden Russen op de been te krijgen, met protesten tegen de grootschalige corruptie in het land.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verkiezingen zonder oppositieleider Navalny

Hoewel het Navalny is verboden om mee te doen aan de verkiezingen, die plaatshebben op 18 maart, is hij van plan om te blijven protesteren. Hij roept zijn aanhangers  op om de verkiezingen, waarbij Poetin opnieuw zal worden gekozen tot president, te boycotten. Daarmee wil Navalny aantonen dat de verkiezingen doorgestoken kaart zijn.

Volgens het Kremlin zullen de verkiezingen eerlijk verlopen, en is de beweging van Navalny marginaal. Navalny is volgens de Russische regering uit op interne onrust in Rusland. Hij werd vorig jaar al meerdere malen gearresteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.