Amerika

Ambassadeur Hoekstra: sorry voor ‘brandende politici’

Door Emile Kossen - 12 januari 2018

Pete Hoekstra, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur, verontschuldigt zich voor uitspraken uit 2015 over ‘no-go zones’ in Nederland. Daarover ontstond de afgelopen weken consternatie.

‘Terugkijkend schrik ik ervan dat ik het heb gezegd,’ zegt Hoekstra tegen De Telegraaf. ‘Het was een verkeerde stelling. Het was gewoon fout.’ Hij zegt de ‘onnauwkeurige uitspraak’ te betreuren.

‘Politici in brand’

Tijdens een conferentie in 2015 zei Hoekstra, die zich als Amerikaans Congreslid onder meer concentreerde op het thema jihadisme, dat er in Nederland onbegaanbare gebieden bestaan waar ‘auto’s in brand worden gestoken, politici in brand worden gestoken’. Toen de NOS hem onlangs met die uitspraak confronteerde, riep Hoekstra dat hij dat nooit had gezegd. Hij noemde de aantijging zelfs ‘nepnieuws’.

Woensdag werkte hij zichzelf verder in de nesten, toen hij tijdens zijn eerste persconferentie in Den Haag geen vragen van de media wilde beantwoorden over de kwestie. ‘Maar dit is Nederland: u moet vragen beantwoorden!’ reageerde een journalist geprikkeld.

Hoekstra biedt nu dus toch zijn verontschuldigingen aan. Hij zegt zich niet meer te kunnen herinneren hoe hij tot de uitspraak is gekomen. ‘Ik heb landen door elkaar gehaald. Ik had het fout, en ik weet niet meer hoe dat heeft kunnen gebeuren. Ik weet wel: het was fout.’

Valse start

Het was ongetwijfeld niet de start waarop Hoekstra had gehoopt. In een interview met Elsevier Weekblad net voor zijn vertrek zei hij nog te hopen dat zijn persoonlijke mening geen rol zou spelen. Hoekstra heeft er een lange politieke carrière op zitten als zeer conservatief Congreslid, een van de leiders van de Tea Party en meer recentelijk als aanhanger van president Donald Trump.

Hij zei tevens te hopen dat Nederlanders Trump een eerlijke kans geven. ‘Kijk, er waren ook Nederlanders negatief over Ronald Reagan, over George W. Bush. Reagan was uiteindelijk prima, erg goed zelfs. Bush deed het ook lang niet slecht. En Trump gaat het ook prima doen.’

Lees meer over Hoekstra, de nieuwe, in Nederland geboren, Amerikaanse ambassadeur>

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.