Terreur

Dit weten we over opgepakte IS-er Xaviera S. (video)

25 januari 2018

Van drugsgebruik en een tienerzwangerschap naar IS-bruid in het kalifaat. Dit is hoe het leven van de 24-jarige Xaviera Rose-Claire S. uit Apeldoorn volledig ontspoorde.

Gisteren werd de vrouw van Antilliaans-Nederlandse afkomst met twaalf andere IS-strijders opgepakt bij de Turkse grens, die ze met de hulp van twee Syriërs wilden oversteken.

Onder de aangehouden IS’ers is ook de Algerijn Mokhtar M., die enige tijd in Nederland heeft gewoond. Interpol zou eerder een internationaal opsporingsbevel voor de twee hebben uitgevaardigd. Op beelden in Turkse media van de arrestatie is te zien hoe S., (met rode hoofddoek, aan het eind van de video, red.) wordt afgevoerd.

Bekijk hier beelden van de arrestatie:

Nederland heeft uitlevering aan Turkije gevraagd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat de 24-jarige vrouw consulaire bijstand krijgt van de ambassade. In 2016 is S. door het ministerie aangemerkt als lid van een verboden organisatie. Haar tegoeden zijn toen bevroren. Nederland heeft inmiddels aan Turkije om uitlevering van de vrouw gevraagd.

Langzaam wordt meer duidelijk over de Apeldoornse. Zo duikt kort na haar arrestatie een Facebookbericht op dat ze in 2013 postte. Hierin beschrijft S. dat ze een moeilijke jeugd had en jong zwanger werd. Ze woont ‘overal en nergens’. De vrouw rondt het vmbo af, maar de vervolgopleiding kan ze niet afmaken en ze belandt in 2012 met haar zoontje op straat. Dan gaat het verkeerd: S. begint overmatig te blowen, drinken en uit te gaan.

Het leven voelde voor S. ‘niet compleet’

Een jaar later lijkt het iets beter te gaan. Ze krijgt een huis waar ze ‘voor altijd wil blijven wonen’. Maar naar eigen zeggen is haar leven ‘niet compleet’.

‘Ik wou een doel hebben in mijn leven, mij gelukkig voelen,’ schrijft ze in het bericht.

Jihadbruiden, zijn ze naief of uitgekookte terreurverdachten?

Lees dit stuk dat Nikki Sterkenburg schreef over Laura H.

S. is dan al via haar zus in aanraking gekomen met de islam en bestudeert het geloof uitgebreid. Een paar maanden nadat ze haar huis heeft betrokken, doet ze haar geloofsbelijdenis in de As Soenna-moskee in Apeldoorn. Wat er daarna met haar is gebeurd, is onduidelijk, maar vaststaat dat ze in korte tijd radicaliseerde. Volgens dagblad AD liet ze haar zoontje in Nederland achter toen ze in 2016 naar IS-gebied afreisde, waar ze trouwde met de Haagse Syriëganger Anis Z. Of Z. nog in leven is en of de twee kinderen hebben gekregen, is niet bekend.

Zeker vijftig jihadisten teruggekeerd naar Nederland

S. is een van de 280 Nederlanders die sinds de oprichting van het kalifaat in 2014 afreisden om zich aan te sluiten bij IS. Zeker vijftig van hen zijn teruggekeerd, ongeveer 190 zouden nog in IS-gebied verblijven, meldde de Amerikaanse denktank The Soufan Center in oktober.

Bij terugkomst in Nederland worden jihadisten opgepakt en berecht. Op deelname aan een terroristische organisatie staat een maximale celstraf van vijftien jaar. En van wie over een tweede nationaliteit beschikt, kan het Nederlandse paspoort worden afgenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.