Oost-Europa

Hongarije en Polen: geen migrantenquota

03 januari 2018

Hongarije en Polen willen veel zeggenschap in de toekomst van Europa en nemen fel afstand van de door de Europese Unie ingestelde migrantenquota. Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orbán woensdag bij een ontmoeting met zijn Poolse collega Mateusz Morawiecki in Boedapest.

‘Het EU-migratiebeleid heeft gefaald,’ zei Orbán tijdens een persconferentie, volgens persbureau Reuters. ‘We willen sterke inspraak omdat deze landen (in Centraal-Europa, red.) een visie hebben op de toekomst van Europa.’

Orbán, van oudsher bondgenoot van Polen binnen de Europese Unie, zei vorige maand dat Hongarije elke actie om Polen het stemrecht binnen de EU te ontnemen, zal blokkeren. Zijn reactie volgde op een besluit van EU-Commissaris Frans Timmermans op 20 december. Timmermans riep lidstaten toen op Artikel 7 uit het EU-verdrag in werking te stellen. Hiermee kan Polen het stemrecht binnen de EU worden ontnomen. Polen heeft onlangs een aantal wetswijzigingen doorgevoerd, zoals de inperking van de invloed van het nationale Constitutioneel Hof. Deze maatregelen brengen volgens Brussel de rechtsstaat in Polen in gevaar.

Rutte fel op Orbán

Timmermans doet het voor de Poolse burgers

Lees ook het commentaar van Robbert de Witt:

Timmermans’ straf voor Polen is paternalistisch

Op 14 december haalde premier Mark Rutte nog fel uit naar Orbán over diens asielbeleid. ‘En dan niet meer bijdragen aan de solidariteit?’ zei hij over de plannen van de Hongaar, die de opname van vluchtelingen hoopt te kunnen afkopen. ‘Een schaamteloos verhaal,’ zei Rutte in Brussel voorafgaand aan een EU-top. ‘Come on, dan zou Nederland ook kunnen zeggen: we doen niets meer.’

In september oordeelde het Europese Hof dat Hongarije zich aan het vastgestelde aantal vluchtelingen moet houden. Samen met Slowakije had Hongarije de Europese Commissie aangeklaagd omdat de landen het niet eens zijn met de herverdeling van migranten over de Europese Unie.

Hongarije moet 1.300 migranten opnemen

De herverdeling is afgesproken in september 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis. De EU besloot toen vluchtelingen uit de overvolle Griekse en Italiaanse kampen naar rato te verdelen over de lidstaten. Dit besluit kreeg een meerderheid bij de 28 EU-landen.

Hongarije en Slowakije stemden tegen, maar dat maakte volgens de Europese Commissie geen verschil voor het besluit. De Commissie kreeg daarin gelijk van het Europese Hof. Hongarije is gevraagd een quotum van 1.300 van de 150.000 vluchtelingen op te nemen uit de kampen in Italië en Griekenland. Voor Slowakije gaat het om 800 mensen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.