Frankrijk

Illegalen bij Calais vormen nog altijd een probleem

Door Elif Isitman - 17 januari 2018

Groot-Brittannië belooft zich meer in te spannen om het probleem met illegalen rond de Franse havenplaats Calais aan te pakken. De Britten nemen een aantal maatregelen, die onderdeel zijn van een bredere overeenkomst met de Fransen.

Zo zal het Verenigd Koninkrijk onder meer de procedures versnellen om asielgerechtigden tot het land toe te laten.

Versnelling van asielprocedure, maar ook meer geld

De Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron tekenen donderdag het supplement op het Le Touquet-verdrag tijdens de 35ste bilaterale top bij de militaire academie Sandhurst ten zuidwesten van Londen. Dit verdrag is in 2003 ondertekend en zorgt ervoor dat de Fransen en Britten samenwerken op het gebied van grensbewaking bij Calais. Zo is onder meer de Britse grens naar Frankrijk verplaatst.

In het uitgebreide verdrag staat, naast versnelling van de asielprocedure, ook dat de Britten meer geld zullen bijdragen voor het beveiligen van de transportroutes en grensbewaking in Calais.

Calais ondervindt nog altijd overlast van immigranten

Hoewel het beruchte immigrantenkamp de ‘Jungle’ in Calais al enige tijd is ontruimd, kampt de havenplaats nog altijd met veel asielzoekers die illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Lokale autoriteiten proberen al jaren te verhinderen dat asielzoekers via de Kanaaltunnel of als verstekeling aan boord van vrachtwagens de oversteek wagen. Vrachtwagenchauffeurs hebben er last van, en een enkel bedrijf besloot al om niet meer via Calais naar Engeland te gaan omdat het te gevaarlijk zou zijn.

Macron verklaarde eerder af te willen van Le Touquet, omdat Frankrijk niet kan functioneren als ‘de kustwacht van de Britten’ zonder (financiële) hulp van de regering in Londen. Ondanks de naderende Brexit zien beide landen zich wel genoodzaakt om nauw te blijven samenwerken in Calais. Macron gaf aan open te staan voor een hertoetreding van de Britten tot de Europese Unie, mochten ze spijt krijgen van Brexit. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker liet zich woensdag uit in soortgelijke bewoordingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.