Islam

Iran verbiedt Engelse les op basisscholen

Door Fleur Verbeek - 07 januari 2018

Iran heeft Engelse les op basisscholen verboden nadat islamitische leiders hadden gewaarschuwd voor een westerse ‘culturele invasie’.

Een hoge regeringsfunctionaris zei op de Iraanse staatstelevisie dat Engels onderwijs in het officiële curriculum ‘tegen de wetten en regels’ is. Volgens het hoofd van de Iraanse Raad voor Hoger Onderwijs Mehdi Navid-Adham moet in het basisonderwijs de basis worden gelegd voor de Iraanse cultuur van de leerlingen. Engelse les zou ‘promotie van een buitenlandse cultuur’ betekenen.

Lees ook het duidende commentaar van Afshin Ellian over Iran:

Weg naar vrijheid in Iran is een lange lijdensweg >

Engels wordt in Iran vooral op middelbare scholen gegeven, maar op sommige basisscholen wordt eerder begonnen met de taal. Welgestelde families sturen hun kinderen vaak naar privéscholen waar ook Engels wordt onderwezen.

Zeker 22 doden bij demonstraties

Hoewel in de aankondiging van het verbod geen verband werd gelegd met de aanhoudende protesten in het land, maakten Iraniërs die associatie wel door het ‘filteren van het Engels’ in grappen op social media te vergelijken met het blokkeren van de populaire app Telegram tijdens de demonstraties.

Sinds eind december zijn er massale betogingen in Iran. Het protest heeft zich inmiddels uitgebreid naar meer dan honderd steden in het land en zorgt voor grote onrust in de regio. De protesten hadden eerst vooral prijsverhogingen als thema, maar ontwikkelden zich tot een massaal verzet tegen de conservatieve sjiitische geestelijkheid die het land sinds 1979 regeert. Bij de rellen zouden al 22 doden zijn gevallen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.