Frankrijk

‘Inhumaan migratiebeleid?’ Macron vindt van niet

Door Berend Sommer - 17 januari 2018

De Franse president Emmanuel Macron ligt onder vuur vanwege zijn strikte asielbeleid. Een aantal politieke zwaargewichten zoekt de aanval, onder wie Jean Pisani-Ferry, die Macron hielp bij het schrijven van zijn verkiezingsprogramma. In Calais bijt Macron van zich af.

De reis van Macron naar Calais is symbolisch: de Franse president wil laten zien dat de jungle in Calais is bedwongen, en dat de geïmproviseerde tentenkampen in de buurt van het Kanaal tot het verleden behoren. Maar is dat wel zo? De schrijvers van de open brief die de Franse krant Le Monde dinsdag publiceerde, klagen dat het beleid in strijd is met de ‘medemenselijkheid’. Volgens zijn critici spreekt Macron met twee tongen.

Einde van ‘Jungle van Calais’

Macron wil immigranten die asiel aanvragen in Frankrijk en geen status krijgen, sneller kunnen uitzetten. Zo wil Macron onder meer voorkomen dat er een nieuwe ‘Jungle van Calais’ ontstaat. Ook wil Macron ervoor zorgen dat de opvang voor immigranten beter wordt geregeld.

Volgens mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch zou de Franse president ‘excessief geweld’ inzetten tegen immigranten: door traangas te gebruiken, de tentenkampen af te breken en bij guur weer dekens in beslag te nemen. Onzin, vindt Macron, die er juist op hamert dat de politie zich voorbeeldig heeft gedragen. Ook benadrukt hij dat het immigratiebeleid eerlijk is.

Aangescherpte asielwetgeving

In december kondigde de Franse regering aan de asielwetgeving te zullen aanscherpen. De voorzieningen voor migranten met een asielstatus worden weliswaar beter, maar daar staat tegenover dat asielzoekers die niet mogen blijven, sneller worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

‘In Duitsland zijn ongeveer 300.000 migranten geweigerd, die willen nu naar Frankrijk,’ zei Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken. ‘Moeten wij die allemaal opnemen? Nee, want dan zouden we een stad ter grootte van Lyon moeten bouwen.’ Dat kwam hem op kritiek van burgemeesters te staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.