Frankrijk

Macron woedend na ‘lynchpartij’ tegen agenten in buitenwijken

Door Berend Sommer - 02 januari 2018

De Franse president Emmanuel Macron heeft zich in niet mis te verstane bewoordingen uitgelaten tegen geweld tegen de politie tijdens de jaarwisseling. De jongens die in een Parijse banlieue twee agenten het ziekenhuis in sloegen, zullen worden gestraft, zegt Macron. Hij spreekt zelfs van een ‘lynchpartij’.

Op oudejaarsnacht werden in Champigny-sur-Marne twee agenten tegen de grond gewerkt en belaagd door honderden jongeren. De twee agenten waren naar de voorstad gestuurd na een melding over een samenscholing. Driehonderd jongeren probeerden de ingang tot een feestterrein te bestormen omdat ze geen toegang kregen tot het privéfeestje dat daar werd gehouden.

De agenten probeerden de zaak te sussen, maar werden van achteren aangevallen, meldt het Franse dagblad Le Figaro. Een vrouwelijke agent werd helemaal afgetuigd, blijkt uit schokkende beelden die via sociale media zijn verspreid. Te zien is hoe de belagers proberen haar in het gezicht te schoppen. De agente is zwaargewond afgevoerd. Ze is buiten levensgevaar.

‘Barbaars geweld’

De politievakbond slaat alarm over de situatie, en noemt de risico’s waaraan de agenten zijn blootgesteld onverantwoord. ‘Ik begrijp niet hoe ze in hun eentje naar zo’n wespennest kunnen zijn gestuurd. Dat is gewoon gekte,’ zegt het hoofd van de politiebond Patrice Ribeiro. ‘De aanval toont dat er een geweldsexplosie is tegen politieagenten. Deze lynchpartij hoort thuis in een land waar barbarij heerst.’

Ook zijn tijdens de jaarwisseling meer dan duizend auto’s in brand gestoken. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb kondigt maatregelen aan. ‘Deze barbaarse daden mogen geen plaats krijgen in onze maatschappij.’ Collomb zegt een onderzoek in te stellen naar de daders.

Ongeregeldheden Molenbeek

Ook in de Brusselse voorstad Sint-Jans-Molenbeek waren grote ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling, meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Jongeren belden de alarmlijn met de mededeling dat er een auto in brand stond in Molenbeek. Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleken alleen de jongeren aanwezig, die de brandweer bekogelden met stenen. Eric Labourdette van de brandweervakbond is woedend: ‘Bewust brand stichten of vals alarm slaan en ons nadien aan te vallen. Vroeger was het ondenkbaar, vandaag is het de norm geworden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.