Duitsland

Merkels zusterpartij CSU zet onderhandelingen onder druk

Door Berend Sommer - 04 januari 2018

De onderhandelingen tussen Angela Merkel en SPD-leider Martin Schulz over een nieuwe regering moeten officieel nog beginnen, maar de CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels CDU, zet de zaak al op scherp. Met een pleidooi voor strengere eisen aan immigranten.

Dat meldt dagblad FD. De actie van de CSU is opmerkelijk, want SPD-leider Schulz wil juist inzetten op een socialere koers. In de vorige coalitie, waarin ook de christen-democratische CDU/CSU en de sociaal-democratische SPD zitting hadden, had de SPD volgens Schulz te weinig kleur. Hij staat nu een linkser beleid voor. Omdat hij niet opnieuw afgestraft wil worden door de kiezers zal hij zijn standpunten te vuur en te zwaard verdedigen.

Maar de conservatieve CSU gooit roet in het eten. De Beierse zusterpartij van Merkels CDU stelt een nieuwe coalitie harde eisen. De CSU vindt dat Duitsland veel te ruimhartig is geweest tijdens de vluchtelingencrisis in 2015. De partij vraagt zich af waarom Duitsland meer vluchtelingen heeft opgenomen dan de overige EU-lidstaten bij elkaar. Ook vindt de CSU dat migranten pas na 36 maanden aanspraak mogen maken op financiële bijstand van de Duitse overheid, in plaats van de nu geldende vijftien maanden.

Spanning opgevoerd

Daarmee voert de conservatieve Beierse partij de spanning met de sociaal-democraten op. Het is de vraag of Merkel de kloof tussen beide partijen kan overbruggen. Als het haar niet lukt om deze coalitie te smeden, komt ook haar positie onder druk te staan. Een peiling afgelopen weekeinde wees uit dat de helft van de Duitse bevolking vindt dat Merkel dan moet opstappen.

Zondag wordt bekend of er daadwerkelijk coalitiebesprekingen komen. Eerdere pogingen een coalitie te vormen van CDU, Groenen en de liberale partij FDP liepen stuk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.