Religie

Onderdrukking van christenen neemt opnieuw toe

Door Berend Sommer - 10 januari 2018

Christenen zijn in toenemende mate het slachtoffer van religieus fanatisme in Azië en het Midden-Oosten. Stichting Open Doors presenteert woensdag de jaarlijkse ranglijst van landen waar christenen worden vervolgd. Die vervolging nam ook in 2017 toe. Ook zijn er meer christenen vermoord om hun geloofsovertuiging.

Noord-Korea is nog altijd het land met de moeilijkste omstandigheden voor christenen. Volgens Open Doors zitten 50.000 christenen er vast in strafkampen vanwege hun geloofsovertuiging. ‘Alle kerken zijn gesloten, behalve een klein aantal “showkerken” om de buitenwacht te overtuigen van godsdienstvrijheid,’ schrijft Open Doors. Na Noord-Korea volgen Afghanistan en Somalië.

Opkomst religieus nationalisme in Azië

Een belangrijke oorzaak voor de toename van de christenvervolging is de opmars van religieus-nationalistische bewegingen in Azië. In India bijvoorbeeld wordt door de Hindutva-beweging geprobeerd het hindoeïsme verder te verspreiden. Met als gevolg dat christenen in toenemende mate worden uitgesloten, bedreigd en gevangengezet, zo meldt de rapportage van Open Doors.

Ook in buurland Nepal zijn de omstandigheden voor christenen de afgelopen jaren verslechterd. De druk op christenen is opgevoerd en het aantal geweldsincidenten nam toe. Volgens Open Doors zal deze situatie het komend jaar waarschijnlijk verder verslechteren. Ook in Sri Lanka leven christenen onder het juk van de overwegend boeddhistische bevolking.

Gedachtegoed Islamitische Staat nog springlevend

Bekijk hier de top 10 van de ranglijst. beeld: Open Doors

Islamitische Staat zorgt nog steeds voor grote onveiligheid voor de christelijke bevolking in het Midden-Oosten. Hoewel IS inmiddels is verdreven uit Syrië en Irak, betekent dat niet dat het gedachtegoed van de terroristische organisatie is verdwenen.

‘Een zorgwekkende trend is de invloed van Saudi-Arabië, Qatar en Iran in Afrika en Azië,’ schrijft Open Doors.  ‘Deze landen investeren flink in het opzetten van islamitische instituten, moskeeën en islamitische scholen om radicaal-islamitische ideologie te verbreiden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.