Witte Huis

Trump na onthullingen: ‘Bannon is gek geworden’

Door Fleur Verbeek - 04 januari 2018

Van de goede band tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn voormalige chef-strateeg Steve Bannon is niets over. Bannon spreekt zich over Trump uit in een binnenkort te verschijnen boek. Hij hekelt daarin onder meer de contacten tussen de Trump-campagne en de Russen.

De president haalt in een reactie hard uit naar zijn voormalige politiek adviseur, die vorig najaar uit het Witte Huis vertrok.

Het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van Michael Wolff verschijnt officieel pas dinsdag, maar verscheidene media, waaronder het Britse dagblad The Guardian, publiceerden woensdag al delen. Voor het boek voerde Wolff tweehonderd gesprekken met onder anderen de president, zijn naasten en belangrijke spelers in en rond de regering.

Bannon hekelt ontmoeting met Russen

In het boek hekelt Bannon de omstreden ontmoeting – in campagnetijd – in de Trump Tower van een Russische advocate met Trumps zoon Donald Trump Jr. en zijn schoonzoon Jared Kushner. De vrouw zou informatie hebben aangeboden die beschadigend was voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Ten tijde van het gesprek was Bannon nog een vertrouweling van Trump; nu noemt hij die ontmoeting ‘hoogverraad’ en ‘onpatriottisch’. Bannon zou in het boek ook zeggen dat Trump nooit had verwacht dat hij de presidentsverkiezingen in 2016 zou winnen.

In een reactie laat de president weten dat Bannon ‘gek is geworden’, dat hij eigenlijk vrijwel niets van doen had met Trumps verkiezingswinst, en dat Bannon alleen maar deed of hij invloed had in het Witte Huis.

‘Bannon lekte valse informatie’

‘Nu hij er alleen voor staat, leert Steve dat winnen niet zo makkelijk is als ik het doe lijken. Steve had vrijwel niets van doen met onze historische overwinning, die ons is gebracht door de vergeten mannen en vrouwen van ons land,’ staat in de verklaring van het Witte Huis.

Daarnaast zegt Trump dat Bannon – die de media ooit ‘de oppositionele partij’ noemde – veel te gemoedelijk omging met verslaggevers en veel van zijn tijd in het Witte Huis spendeerde aan het lekken van ‘valse informatie’.

Bannon weg door groeiende invloed Kushner

De nationalist Bannon vertrok in augustus vorig jaar uit het Witte Huis, en nam opnieuw de leiding van de extreem-rechtse website Breitbart. Volgens de regering is het besluit om Bannon te ontslaan genomen na overleg met Witte Huis-stafchef John Kelly.

Destijds gingen al geruchten dat Trump van Bannon af wilde. De relatie tussen beide mannen was al ruim een half jaar minder goed, naar verluidt omdat Bannon het niet kon vinden met Trumps schoonzoon Jared Kushner, die steeds meer invloed kreeg.

In zijn zes maanden in het Witte Huis was Bannon een van Trumps invloedrijkste adviseurs en ging hij voorop in de strijd om Trumps meest verregaande en radicale verkiezingsbeloften ten uitvoer te brengen. Ook bleef hij Trump achter de schermen voortdurend herinneren aan de verwachtingen van zijn achterban.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.