Islam

Trump woest: Pakistan nog steeds broeinest terreur

Door Fleur Verbeek - 02 januari 2018

Pakistan heeft de Amerikaanse ambassadeur David Hale op het matje geroepen over de tweets van de Amerikaanse president Donald Trump. De twee landen liggen sinds gisteren overhoop met elkaar.

Op nieuwjaarsdag haalde Trump fel uit naar Pakistan. Hij twitterde dat zijn land de afgelopen vijftien jaar meer dan 33 miljard dollar (27,5 miljard euro) aan hulp heeft geschonken en dat de Verenigde Staten er niets voor terugkrijgen. ‘Ze hebben ons enkel leugens en bedrog toebedeeld terwijl ze denken dat onze leiders gek zijn. Ze vormen een veilige haven voor de terroristen waar wij in Afghanistan op jagen.’

Hale moet nu uitleggen wat Trump precies bedoelt met zijn opmerkingen. Washington verwijt Islamabad al heel lang dat het geen loyale bondgenoot is. In de slepende strijd tegen islamitische extremisten en krijgsheren in Afghanistan en biedt het hen een toevluchtsoord.

Mogelijk streep door 225 miljoen hulpgeld

De ruzie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de hulp van de Verenigde Staten aan Pakistan, berichtte The New York Times vorige week. Mogelijk zet de Amerikaanse regering een streep door de 225 miljoen dollar hulp die voor de Pakistanen gereserveerd is. Functionarissen van het Witte Huis moeten nu beslissen over de financiële hulp.

De woorden van Trump staan haaks op eerdere uitspraken in oktober. Nadat de Amerikaanse Caitlan Coleman en haar Canadese echtgenoot Joshua Boyle uit handen van de Taliban waren bevrijd prees de president de samenwerking met Pakistan en wees hij er juist op hoeveel de Pakistanen Amerika respecteren, meldt CNN.

Lees meer over de politieke situatie in dit land: Waarom generaals zinspelen op een nieuwe staatsgreep in Pakistan

‘Pakistan begint Verenigde Staten weer te respecteren’

‘Dit is een zeer positief moment voor de relatie van ons land met Pakistan’ zei Trump. Hij voegde daaraan toe dat dit ‘een teken is dat Pakistan de wensen van Amerika respecteert en wenst dat de Amerikanen meer doen om de veiligheid in de regio te garanderen’.
Het stond volgens Trump vast: ‘Pakistan begint de Verenigde Staten weer te respecteren.’ Later die maand bracht minister van buitenlandse Zaken Rex Tillerson een bezoek aan Pakistan en drukte Pakistaanse leiders op het hart meer moeite te doen ‘om militanten en terroristen die in het land opereren uit te roeien’.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.