Duitsland

Merkel doet Schulz grote concessies in regeerakkoord

Door Matthijs van Schie - 07 februari 2018

Na een formatie van ruim vier maanden zijn de Duitse partijen SPD en de combinatie CDU/CSU het woensdag eens geworden over een regeerakkoord. Daarmee krijgt Duitsland waarschijnlijk opnieuw een regering met Angela Merkel als bondskanselier.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen bij beide partijen. Het lijkt erop dat de christen-democratische CDU/CSU de SPD grote concessies doet: de partij van Martin Schulz, voormalig voorzitter van het Europees Parlement, zou het ministerie van Financiën in handen krijgen. Dat was hiervoor in handen van de christen-democraten. De SPD krijgt waarschijnlijk zes ministeries, waaronder ook Buitenlandse Zaken en Werkgelegenheid/Sociale Zaken.

Nog goedkeuring van SPD-leden nodig

Het akkoord moet nog wel worden goedgekeurd door de 464.000 leden van de SPD. Dat kan enkele weken duren. De Duitsers krijgen daarmee wederom een zogenoemde GroKo, een grote coalitie van de CDU/CSU van Merkel en de sociaal-democratische SPD. Die laatste partij wordt geleid door Martin Schulz, voormalig voorzitter van het Europees Parlement.

De afgelopen dagen onderhandelden Merkel en Schulz over enkele belangrijke obstakels, waaronder het huurprijzenbeleid, tijdelijke banen en de gezondheidszorg. Vorige week krabbelde de SPD aanvankelijk terug van haar toezegging over gezinshereniging. De sociaal-democraten vonden het standpunt van Merkel daarover ‘onmenselijk’, maar gingen later alsnog akkoord met eerder gemaakte afspraken over een limiet aan het aantal immigranten dat Duitsland via gezinshereniging binnenkomt.

SPD en CDU/CSU flink afgestraft bij verkiezingen

De beide coalitiepartijen verloren flink tijdens de Bondsdagverkiezingen van 24 september. De rechts-populistische AfD en liberale FDP, die in tegenstelling tot de coalitiepartijen tegen verdere integratie van de Europese Unie zijn, waren de grote winnaars.

Na de verkiezingsnederlaag wilde de SPD in eerste instantie niet aan een nieuw kabinet deelnemen en oppositie gaan voeren. Toen de onderhandelingen tussen CDU/CSU, de Groenen en de FDP op niets uitliepen, kwam Merkel toch weer uit bij de sociaal-democraten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.