Italië

Interpol slaat alarm over ‘spooklanding’ IS-strijders

01 februari 2018

Er zijn vijftig terreurverdachten via Italië Europa binnengekomen. Dat zegt Interpol. De verdachten zouden allemaal IS-strijders zijn die tussen juli en oktober 2017 per boot zijn aangekomen in de Siciliaanse kustplaats Agrigento. Lokale autoriteiten spreken over ‘spooklandingen’.

Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag. Interpol heeft afgelopen jaar november een lijst met de verdachten aan de Italiaanse overheid gegeven. De lijst bevat de voor- en achternamen en de geboortedata van de verdachten. Allen zijn van Tunesische afkomst.

Volgens de Verenigde Naties zijn ongeveer 5.500 Tunesiërs naar het IS-gebied in Syrië en Irak afgereisd. Uit geen enkel ander land kwamen zoveel mensen naar het kalifaat.

Interpol waarschuwde dat de verdachten proberen om Europese steden te bereiken. Europese overheden vrezen dat veel IS-strijders na de val van het kalifaat eind 2017 naar Europa komen om aanslagen te plegen. Vier van de verdachten waren al bekend bij Europese veiligheidsdiensten. Interpol vermoedt dat een van hen al de grens met Frankrijk is overgestoken.

Italiaanse overheid spreekt Interpol tegen

Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is er geen bewijs van de komst van de vijftig IS-strijders. Het ministerie gaf vlak na de publicatie van The Guardian een verklaring af: de nauwe samenwerking met de Tunesische overheid heeft geleid tot aanhouding van ‘een zeer kleine groep mensen’. Zij zijn direct naar Tunesië gedeporteerd.

Lees ook dit prikkelende stuk van Nikki Sterkenburg:

Nederlanders in Raqqa wisten waarvoor ze kozen

4.500 Tunesische vluchtelingen in 2017

Volgens de Europese denktank ECFR bereikten afgelopen jaar 4.500 Tunesiërs de Italiaanse kusten, veel van hen als economische vluchtelingen. Zij komen ’s nachts met twintig à dertig tegelijk in kleine bootjes, die op het strand worden achtergelaten als de opvarenden het binnenland in vluchten. De lokale overheden noemen dit soort acties ‘spooklandingen’.

Agrigento is een populaire plaats voor dit soort illegale spooklandingen. Vooral de tweede helft van het jaar was druk, want volgens de Siciliaanse autoriteiten zijn er sinds juli 2017 meer dan drieduizend Tunesiërs op deze manier Italië binnengekomen. Hiervan zijn er slechts vierhonderd aangehouden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.