Duitsland

SPD onder spanning, na zegetocht Merkel op CDU-congres

Door Berend Sommer - 26 februari 2018

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de steun van haar CDU voor een nieuwe coalitie met de SPD. Maandag stemde de CDU onder applaus in met het voorgestelde Regeerakkoord. Alles hangt nu af van de SPD, maar die is tot op het bot verdeeld.

Merkel kreeg een overweldigend mandaat van het partijcongres, dat in Berlijn werd gehouden. Maar liefst 97 procent van de christen-democraten steunt een nieuwe coalitie. Volgens Merkel staat er een ministersploeg klaar voor de nieuwe Große Koalition die nieuw elan zal brengen.

Tijdens het congres van de CDU klonk ook milde kritiek op Angela Merkel, omdat ze het ministerie van Financiën heeft ‘weggegeven’ aan de sociaal-democraten. Merkel legde uit dat dit offer noodzakelijk was om de SPD aan boord te houden.

Vandaag is Annegret Kramp-Karrenbauer met een ruime meerderheid van stemmen (98 procent) geïnstalleerd als secretaris-generaal van de CDU. Voorheen was ze deelstaatpresident van Saarland.

SPD krijgt sleutelministeries ondanks zeperd

Hoewel de sociaal-democraten het slechtste verkiezingsresultaat boekten in decennia, wist Martin Schulz twee sleutelministeries te bedingen. De SPD krijgt zowel het ministerie van Financiën als het ministerie van Buitenlandse Zaken. Binnenlandse Zaken gaat naar Horst Seehofer van de Beierse zusterpartij CSU.

Schulz zelf wist echter niet van de onderhandelingen te profiteren. Hij besloot de eer aan zichzelf te houden, nadat scheidend minister van Buitenlandse Zaken en SPD-prominent Sigmar Gabriel hem een gebrek aan respect had verweten.

Het is nu wachten op het partijcongres van de SPD op 4 maart. Daar zal het er waarschijnlijk minder eensgezind aan toe gaan dan bij de christen-democraten.

Lees over de crisis bij de SPD: Koningsdrama SPD kan einde Merkel inluiden

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.