Israël

‘Corrupte’ Netanyahu onder vuur: politie vraagt om vervolging

Door Matthijs van Schie - 14 februari 2018

Volgens de Israëlische politie moet premier Benjamin Netanyahu voor de rechter verschijnen. Hij wordt genoemd in twee omkopingszaken.

Netanyahu en zijn gezin zouden voor omgerekend bijna een kwart miljoen euro aan geschenken hebben gekregen van rijke zakenmannen uit binnen- en buitenland, waaronder dure champagne, sigaren en juwelen. In ruil daarvoor zou de premier zich onder meer sterk hebben gemaakt voor een wet die de zakenlui belastingvoordeel opleverde, meldt de Israëlische krant The Times of Israel.

Dubieuze deal met krantenuitgever

Ook ligt Netanyahu onder vuur omdat hij aan een krantenuitgever zou hebben beloofd het concurrerende (gratis) dagblad Israel Hayom te benadelen in ruil voor positieve berichtgeving. Die deal ging overigens niet door. Voor de Israëlische politie zijn de vermeende omkoopschandalen reden genoeg om Netanyahu omkoping, fraude en vertrouwensbreuk ten laste te leggen. De openbaar aanklager moet nu beslissen of de premier inderdaad wordt vervolgd.

Een van de getuigen in het onderzoek naar Netanyahu, dat al meer dan een jaar loopt, is Yair Lapid, leider van de politieke partij Yesh Atid (Er is een Toekomst), die oppositie voert tegen Netanyahu’s partij Likoed (Eenheid). ‘Iemand die zulke serieuze verdenkingen op zich heeft geladen, kan niet aanblijven als premier,’ vindt Lapid. De overwegend linkse oppositie zegt dat de positie van de premier onhoudbaar is geworden, maar de rechtse coalitie steunt hem nog altijd.

‘Onderzoek zit vol gaten, net als Zwitserse kaas’

De Israëlische premier ontkent tot nu toe alle aantijgingen. ‘Na de aanbevelingen in het onderzoek te hebben gelezen, kan ik zeggen dat het een bevooroordeeld, extreem document is dat vol zit met gaten, net als Zwitserse kaas’, zei Netanyahu woensdag op een persconferentie in Tel Aviv. Hij zegt zeker te zijn dat de waarheid aan het licht komt en denkt dat de oproep tot een aanklacht nergens toe zal leiden.

‘Het enige wat mij interesseert, is het belang van het land. Niet sigaren van een vriend, niet de media-aandacht, niets. Alleen het land,’ zei hij dinsdag in een toespraak, vlak voordat de politie bekendmaakte dat Netanyahu moet worden aangeklaagd.

‘Uitkomst politieonderzoek stond al vanaf het begin vast’

Alle cadeaus die hij ontving, zijn volgens Netanyahu vrijwillig gegeven door vrienden. Hij hoefde er ‘geen tegenprestatie voor te leveren’. Netanyahu voegde eraan toe dat de politie niet objectief is. In zijn ogen stond de uitkomst van het politieonderzoek al vanaf het begin vast.

Netanyahu is bezig aan zijn vierde termijn als premier van Israël. Als hij die termijn, die loopt tot 2019, volmaakt, verbreekt hij het record van David Ben-Gurion, de eerste en tot dusver langstzittende Israëlische premier. Ben-Gurion was, met onderbreking, premier van 1948 tot 1963.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.