Noord-Korea

Amerika op de agenda bij ‘revolutionaire ontmoeting’

Door Berend Sommer - 28 maart 2018

Kim Jong-un heeft een staatsbezoek afgelegd aan Peking voor  overleg met de Chinese president Xi Jinping. Het is de eerste keer sinds hij in 2011 aan de macht kwam dat de Noord-Koreaanse leider een ander staatshoofd ontmoet. De reden laat zich raden: beide landen willen zich voorbereiden op de naderende ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump.

Het nieuws werd bevestigd door het Chinese staatspersbureau Xinhua en het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Kim is, meldt Xinhua, voor zijn eerste officiële ontmoeting met een buitenlands staatshoofd van zondag tot en met woensdag in China, na een veertien uur durende treinreis. De ontmoeting is een signaal dat China en Noord-Korea de banden aanhalen. Met het oog op eerdere VN-sancties is dat slecht nieuws voor de Verenigde Staten.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, maar was eind vorig jaar nog op de hand van de Verenigde Staten, toen Trump aandrong op beëindiging van het nucleaire programma van Noord-Korea. Die tijden lijken nu voorbij.

Volgens hoogleraar Koreastudies Remco Breuker is Kim Jong-un diep door het stof gegaan bij de Chinese president. ‘Hij is met de pet in de hand toestemming gaan vragen om Trump te ontmoeten.’

Breuker ziet een keerpunt in het buitenlandbeleid: ‘Voorheen was het Noord-Koreaanse beleid dat mogelijke verzoening tussen beide volkeren een kwestie tussen Noord- en Zuid-Korea is. Zonder tussenkomst van Amerika of China. Dat lijkt nu losgelaten.’ Volgens Breuker is de kans op een ontmoeting tussen Kim en Trump groter geworden. ‘Maar Kim heeft ook eisen van China meegekregen. Dus is de onderhandelingsruimte, voor zover die er al was, kleiner geworden.’

Volgens Kim Jong-un is het de bedoeling om het Koreaanse Schiereiland te ‘de-nucleariseren’. Kim Jong-un laat weten dat dit in overeenstemming is met de wens van zijn voorgangers Kim Il-sung en Kim Jong-il. ‘Dit is de moeder aller  wassen neuzen,’ zegt Breuker. ‘Noord-Korea heeft het recht op kernwapens verankerd in de Grondwet. Daar zullen ze niet vanaf stappen.’

Kernreactoren in Noord-Korea juist uitgebreid

De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat de uitbreiding van de kernreactoren in Noord-Korea nog volop gaande is. De krant onderzocht op basis van satellietbeelden een nieuwe kernreactor op Noord-Koreaans grondgebied. Volgens Noord-Korea zelf is die reactor alleen bedoeld voor de productie van elektriciteit. De reactor zou echter ook te gebruiken zijn voor de productie van plutonium, noodzakelijk voor kernwapens.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Mochten Trump en Kim elkaar werkelijk ontmoeten, dan staat de ontmanteling van reactoren als deze mogelijk centraal in het overleg. De Verenigde Staten hebben steeds aangedrongen op volledige ontmanteling van het Noord-Koreaanse nucleaire programma en doen dat nog steeds.

Bezoek in het teken van ‘revolutionaire vriendschap’

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau staat de ontmoeting met Xi Jinping vooral in het teken van verbetering van de onderlinge verhoudingen. Er wordt in de Noord-Koreaanse berichtgeving gesproken over ‘revolutionaire vriendschap’, maar de voorgenomen de-nuclearisering komt niet aan bod.

De Chinese president Xi heeft de uitnodiging aanvaard om in Noord-Korea op tegenbezoek te gaan. Zoals gemeld streeft Noord-Korea ook naar een ontmoeting met Donald Trump. De Amerikaanse president heeft de uitnodiging aanvaard.  Beide leiders zouden elkaar al in mei dit jaar ontmoeten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.