Nepnieuws

Zo wil de Europese Unie u behoeden voor ‘desinformatie’

Door Elif Isitman en Berend Sommer - 12 maart 2018

De taskforce tegen nepnieuws van de Europese Unie komt maandag met een rapport en een lijst van tien aanbevelingen waarmee sociale media en pers ‘desinformatie’ tegen moeten gaan. Techplatforms als Google, Facebook en Twitter moeten transparanter worden, vindt de werkgroep.

De adviesgroep bestaat uit 39 leden, onder wie ook vertegenwoordigers van Google, Twitter en Facebook. De taskforce deed de afgelopen twee maanden onderzoek naar nepnieuws, onder leiding van de Nederlandse hoogleraar Madeleine de Cock Buning van de Universiteit Utrecht. Op basis van dat onderzoek worden er nu conclusies getrokken over maatregelen die kunnen worden genomen om nepnieuws – of ‘desinformatie’ in de woorden van de werkgroep – terug te dringen.

Probleemstelling ontbreekt

Opvallend is dat eurocommissaris Mariya Gabriel voor Digitale Economie zichzelf het doel stelt om desinformatie in de media uit te roeien. Op basis van die doelstelling komt de onderzoekscommissie met een uitgebreid advies.

Zowel Gabriel als De Cock Buning spreekt van een complex probleem, maar nergens wordt het probleem in al zijn complexiteit van uitleg voorzien. Door de politiek genoemde consequenties van nepnieuws, zoals de inmenging van Rusland of de opkomst van populisme, worden in het rapport niet genoemd. Wel worden er tal van oplossingen opgeworpen.

10 stappen tegen desinformatie

De EU-taskforce presenteert een 10-stappenplan waarmee techplatforms mee moeten doen aan de bestrijding van nepnieuws:

  1. Nepnieuwsproducenten moeten worden ontmoedigd
  2. Techplatforms moeten meer duidelijkheid scheppen over hoe ze omgaan met gebruikersdata voor advertentiedoeleinden. Ook moeten ze daar verantwoording over afleggen
  3. Advertenties – ook degenen met een politieke lading – moeten duidelijk te onderscheiden zijn van andere berichten. Dit gebeurt al tot op bepaalde hoogte, omdat dit soort advertenties vaak met teksten als ‘promoted’ of ‘gesponsord’ worden aangemerkt.
  4. ‘Fact-checkers’ en onderzoekers moeten toegang krijgen tot bepaalde data van techplatformsDaarbij moet wel de privacy van gebruikers gewaarborgd worden. Hoe dat laatste in zijn werk moet gaan, is niet duidelijk.
  5. Gebruikers van sociale media moeten hun instellingen kunnen bewerken om hun ‘online experience’ aan te kunnen passen.
  6. De platforms moeten samenwerken met Europese nieuwsplatforms om ervoor te zorgen dat ‘betrouwbaar nieuws’ beter bereikbaar en zichtbaar wordt
  7.  Trending artikelen moeten aangevuld worden met gerelateerde nieuwsartikelen.
  8.  Platforms moeten contact tussen factcheckwebsites en gebruikers faciliteren.
  9.  Er moet een systeem komen om het meldingensysteem van ongewenste content zoveel mogelijk waterdicht te maken. Dit moet misbruik van die systemen voorkomen. Hoe dit moet gebeuren, is niet duidelijk.
  10.  De bedrijven moeten ‘relevante data’ (onduidelijk wat daarmee bedoeld wordt) over het functioneren van hun platforms delen. Daarbij gaat het ook over de data die bedoeld zijn voor onafhankelijk onderzoek. Ook moeten zij informatie geven over de werking van hun algoritmes.

De aanwezige vertegenwoordigers van techplatforms, die door de groep ook verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van nepnieuws, Facebook, Google en Twitter hebben beloofd zich aan de stappen van de EU te houden. Ook Wikipedia en Mozilla gaan akkoord met het stappenplan.

Ook moeten de lidstaten van de Europese Unie zich meer richten op het voorlichten van burgers, waardoor ze zelf het verschil tussen echt en nepnieuws kunnen herkennen. Ook de universiteiten moeten daarbij helpen.

De Cock Buning: ‘stop met nepnieuwsbureau

Overigens heeft De Cock Buning zondag tegen NOS gezegd dat ze de Europese Commissie gaat adviseren om te stoppen met ‘nepnieuwslijsten’ zoals te vinden op het inmiddels beruchte nepnieuwsbureau EU vs Disinfo. ‘Je moet je als overheid verre houden van wat waar is en wat niet. Overheden kunnen misbruik maken van die lijsten, als ze een eigen agenda hebben en als ze willen zorgen voor gunstige berichtgeving,’ aldus de Utrechtse hoogleraar.

Het Europese nepnieuwsbureau lag afgelopen week ook in de Kamer onder vuur. Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft de opdracht gekregen om de afschaffing van EU vs Disinfo in Brussel aan te kaarten. Na enige weerstand ging ze daar afgelopen week mee akkoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.