Europese Unie

Juncker: ‘Balkan heeft meer vertrouwen in EU, dan EU’

Door Berend Sommer - 13 maart 2018

Terwijl het Europees Parlement bloed ruikt bij de Europese Commissie vanwege de affaire Selmayr, richt voorzitter Jean-Claude Juncker zich op de Westelijke Balkan. Daar ziet hij nog het enthousiasme voor de Europese Unie dat hij zo mist. Ook de toespraak van Mark Rutte in Berlijn lijkt bij de Europese Commissie in een bureaula verdwenen te zijn.

‘Als de Westelijke Balkan, een arme regio, zo vastberaden is om bij de Europese Unie te horen, dan moeten we in Unie zijn waar het waard is om bij te horen,’ zegt Juncker in een toesprak in het Europees Parlement. ‘De Westelijke Balkan ziet duidelijk veel meer in de Europese Unie dan wij dat zelf doen. Ik wil dat geloof bij alle 27 lidstaten terugzien.’

‘Tijd om geschiedenis en geografie herenigen’

Selmayrgate: europarlement kan lot Juncker bezegelen

Volgens Juncker is een ‘gemeenschappelijke toekomst’ onvermijdelijk. Wel wil de voorzitter van de Europese Commissie een vaststellen dat hier geen haast gemaakt moet worden met de toetreding van de Westelijke Balkan tot de Europese Unie. Eerder stelde Juncker nog dat het jaar 2025 een redelijke termijn was voor Albanië, FYROM (Macedonië), Bosnië Herzegovina, Servië, Montenegro en  Kosovo. ‘We moeten onze geschiedenis herenigen met de geografie,’ aldus Juncker. Hij loopt met deze toespraak vooruit op de volgende Europese Raad, die eind maart plaats zal hebben.

 

Is de lofzang op de Balkan een afleidingsmanoeuvre?

De toespraak komt op een vreemd moment. Een dag eerder laaide de woede in het Europees Parlement hoog op, door de omstreden benoeming van Martin Selmayr als secretaris-generaal van de Europese Commissie. Het Parlement heeft een onderzoek naar de benoeming van Selmayr afgedwongen. Opmerkelijk is dat Sophie In ’t Veld van de liberalen (ALDE) heeft gezegd dat ze geen vertrouwen meer in de Commissie heeft, als Selmayr aanblijft. Juncker heeft hier nog niet inhoudelijk op gereageerd. Volgens de NOS wil vicevoorzitter Frans Timmermans nog niet reageren op de affaire Selmayr.

Opmerkelijk is dat Juncker met deze toespraak vrijwel geheel voorbij gaat aan de toespraak van Mark Rutte, eerder deze maand in Berlijn. In die toespraak liet Rutte weten dat de EU ‘geen trein is die onvermijdelijk voortraast’. ‘De bottomline is dat 27 zelfstandige Europese landen samenwerken, omdat er nu eenmaal problemen zijn die je beter of soms zelfs uitsluitend gezamenlijk kunt aanpakken,’ zei Rutte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.