Frankrijk

Le Pen lijnrecht tegenover EU: moet tonnen betalen

Door Fleur Verbeek - 07 maart 2018

Jean-Marie Le Pen, de omstreden ex-voorman van het Franse rechts-populistische Front National, moet 320.026,23 euro terugbetalen aan het Europees Parlement. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Het geld werd door het parlement uitgekeerd aan een fractiemedewerker wiens dienstbetrekking Le Pen senior volgens het parlement niet kon bewijzen. Om dezelfde reden moet zijn partijgenoot in het EU-parlement Bruno Gollnisch 275.984,23 euro in de kas terugstorten.

In 2016 besloten de accountants van het parlement de uitbetalingen terug te vorderen. Daarop stapten beide heren naar het gerechtshof in Luxemburg. Dat wijst nu de beroepen af.

Met een bezoek aan een landbouwtentoonstelling probeert Le Pen haar populariteit op te vijzelen. Haar rechts-populistische partij kreeg stevige tikken. Foto: AFPFront National zit sinds verkiezingen vorig jaar in een forse dip. Wat moet de partij doen om het tij te keren?

Twee werden al gekort op salaris

Het parlement was al bezig het geld terug te halen door de twee FN-ers te korten op hun salaris en dagvergoedingen. Le Pen is de vader van de huidige FN-leider, Marine Le Pen. Tegen haar lopen nog gerechtelijke procedures wegens ten onrechte uitgekeerde vergoedingen van het Europees Parlement.

Marine Le Pen, van 2004 tot 2017 lid van het Europees Parlement, zou met EU-geld ‘spook-assistenten’ hebben ingehuurd. Die assistenten werkten niet voor de Europese afdeling van haar partij Front National, maar op het partijkantoor in Parijs. Dat is tegen de regels volgens OLAF, de anti-fraude-organisatie van de Europese Unie.

Europees geld mag alleen worden gebruikt voor medewerkers die werk doen dat te maken heeft met de Europese Unie. Bij het begin van het onderzoek in 2016 werd aangenomen dat Le Pen 339.000 euro moest terugbetalen. In april vorig jaar bleek dat het om een aanzienlijk hoger bedrag gaat van mogelijk 5 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.