Europese Unie

Eurozone-masterplan van Merkel en Macron laat nog even op zich wachten

Door Elif Isitman - 10 maart 2018

De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel en de Franse regering van president Emmanuel Macron moeten nog even wachten met hun presentatie van de hervorming van de eurozone. Dat zou tijdens een top van de Europese Unie (EU) deze maand gebeuren, maar de langzame coalitiegesprekken in Duitsland gooien roet in het eten.

Macron en Merkel kondigden het plan voor hervormingen met veel bombarie aan in december. Maar volgens bronnen binnen de Duitse regering wordt de deadline van eind maart niet gehaald, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Duitse coalitiegesprekken vertraagden het proces

Voor 22 en 23 maart staat een top met EU-regeringsleiders gepland, waarop Merkel en Macron hun plan uit de doeken wilden doen. De Raad van Europa is door de Duitse regering ‘op alle niveaus’ op de hoogte gesteld.

Duitsland en Frankrijk komen steeds dichter bij elkaar om de totale euro te introduceren. Met gedeelde schulden, een eurominister van Financiën en uiteindelijk Europese belastingen. Voor Nederlanders betekent dit: betalen maar, schrijft Jelte Wiersma.

De formele reden is dat de Duitse coalitiegesprekken veel langer hebben geduurd dan verwacht, waardoor de regering in Berlijn niet genoeg tijd zou hebben gehad om een standpunt te vormen over bijvoorbeeld het toekomstige budget voor de eurozone, of een hervorming van het Europese noodfonds ESM. Maar volgens Der Spiegel zou Merkel ook tijd willen winnen om haar nieuwe regering eerst goed functionerend te krijgen. De eerstvolgende kans die Merkel en Macron krijgen, doet zich voor in juni, wanneer de volgende EU-top staat gepland.

Juncker wil ‘superminister’ van Financiën

De Franse president Macron pleitte eerder voor een collectieve minister van Financiën voor de landen in de eurozone. Het is een idee waarop ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zeer happig is. Hij sprak zelfs van een ‘superminister’ van Financiën. Die nieuwe Europese ‘superminister’ heeft veel macht: hij of zij moet volgens de Commissie tevens voorzitter van de Eurogroep worden. Dit is het samenwerkingsverband van de EU-ministers van Financiën van de eurolanden. Tegelijk moet hij fungeren als vicevoorzitter van de Europese Commissie, was het voorstel. Ook wil de EU extra geld uittrekken om niet-eurolanden te helpen om de euro in te voeren. Als het aan Juncker en Macron ligt, wordt bovendien het Europese noodfonds ESM uitgebouwd tot een Europees Monetair Fonds (EMF), dat als ‘regionaal vangnet’ moet dienen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.