Londen

Politie onthult: kindermisbruik explosief gestegen

Door Matthijs van Schie - 20 maart 2018

Opvallende cijfers uit Londen: het aantal geregistreerde gevallen van kindermisbruik is vorig jaar met maar liefst 30 procent gestegen. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat er iets vergelijkbaars speelt als met de misbruikschandalen in Telford en Rotherham waar bendes Pakistaanse mannen tientallen jaren op ongekende schaal jonge meisjes misbruikten.

De Londense politie Scotland Yard maakte afgelopen week bekend dat er vorig jaar 1.200 gevallen van kindermisbruik zijn gemeld in de Britse hoofdstad, tegen 922 in het jaar ervoor. De politie publiceerde de cijfers naar aanleiding van een nieuwe methode van kinderhulporganisatie Barnardo’s om misbruikte kinderen van hun trauma af te helpen.

Lees meer over kindermisbruik in Engeland:

Leidde politieke correctheid tot ‘ergste kindermisbruik ooit’?

De methode – die onder meer psychologische traumatherapieën inzet – is gelanceerd in Londen omdat daar bovengemiddeld veel kinderen worden misbruikt. Het Britse dagblad Daily Mail noemde Londen ooit de ‘kindermisbruikhoofdstad van de wereld’. Volgens Scotland Yard is het goed mogelijk dat er meer gevallen van misbruik worden geregistreerd dan voorheen door beter opsporingswerk van de politie. Maar het kan ook zo zijn, geeft een woordvoerder toe in de Evening Standard, ‘dat het aantal misdaden toeneemt’.

Aanwijzingen voor Pakistaanse daders? De politie zegt van niet

Volgens de politie zijn er ‘geen aanwijzingen’ dat de misbruikzaken in Londen vergelijkbaar zijn met die in Rotherham en Telford, waar bendes Pakistaanse mannen honderden jonge meisjes misbruikten. Wel waren er volgens Scotland Yard bendes betrokken bij ‘seksuele uitbuiting’ en drugshandel.

Kinderhulporganisatie Barnardo’s voert een meisje op, Raj, als voorbeeld van een slachtoffer dat wordt geholpen met de nieuwe methode. Die naam komt veel voor in Indiase en Pakistaanse (moslim)gemeenschappen. Of de naam Raj echt of gefingeerd is, de naam wekt in elk geval de indruk dat er Pakistanen bij betrokken zouden kunnen zijn.

Een ander signaal is een ontboezeming van de politie dat in december een grooming gang, een bende kinderlokkers, is gesignaleerd die bij een McDonald’s-restaurant in Oost-Londen op jonge meisjes zou ‘jagen’. In Oost-Londen wonen veel Pakistaanse immigranten.

Nieuws komt kort na ‘grootste kindermisbruikschandaal aller tijden’ in Telford

Het nieuws komt op een gevoelig moment: vorige week onthulde de krant The Mirror dat honderden tot duizend jonge meisjes in Telford, in het middenwesten van Engeland, tientallen jaren lang zijn verkracht, gedrogeerd en mishandeld door grooming gangs, waarvan de leden voornamelijk van Pakistaanse afkomst zijn. Britse media spreken van het grootste kindermisbruikschandaal aller tijden, dat in de doofpot zou zijn gestopt door de politie. Zij was volgens The Mirror al lang op de hoogte, maar liet veel gevallen onbestraft uit angst om van racisme te worden beticht.

De verhalen – meisjes die dagelijks werden verkracht, abortussen moesten ondergaan en heroïne en crack kregen toegediend – vertoonden veel gelijkenissen met minimaal twee eerdere grote misbruikschandalen in Engeland.

Ook in Rotherham konden Pakistanen jarenlang meisjes misbruiken

Zeven jaar geleden onthulde The Times dat in de Noord-Engelse plaats Rotherham tussen 1997 en 2013 naar schatting 1.400 meisjes, van elf tot zestien jaar oud, ten prooi waren gevallen aan misbruikers van voornamelijk Pakistaanse afkomst. Afgelopen zondag deed een van de slachtoffers anoniem haar verhaal in The Independent: ze benadrukt dat de bendes zich laten inspireren door ‘religieus extremisme’. Zo citeerde de hoofddader volgens haar Koranverzen terwijl hij haar sloeg, en werd ze naar eigen zeggen gestraft omdat ze geen maagd was en omdat ze zich niet ‘bescheiden’ zou hebben gekleed. Tegelijkertijd waarschuwde ze ervoor dat moslimhaat ‘niet de oplossing is’.

De afgelopen jaren zijn negentien mannen en twee vrouwen veroordeeld voor onder meer verkrachting, gedwongen prostitutie en pedofilie. De straffen varieerden van enkele jaren tot 35 jaar cel. Sociaal werkers, politieagenten en hulpverleners waren al jaren op de hoogte van de gebeurtenissen, maar durfden vaak de Pakistaanse afkomst van de daders niet te benoemen omdat ze bang waren voor ‘racist’ te worden uitgemaakt.

Lees de column van Arend Jan Boekestijn: Stop met politieke correctheid om Europese openheid te redden

Ook in het stadje Rochdale, vlak bij Manchester, vielen meisjes ten prooi aan kinderlokkers. In 2012 werden tien mannen – negen Pakistanen en een Afghaan – veroordeeld voor verkrachting, mensensmokkel en seks met kinderen. Ze kregen celstraffen van vier tot negentien jaar. Twee van hen hadden een dubbel paspoort en werden vorig jaar uitgezet naar Pakistan. In 2015 maakte de politie excuses voor het niet tijdig onderzoeken van de zaak, wederom uit angst te worden beticht van ‘vooroordelen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.