Frankrijk

Sarkozy achtervolgd door spook van Khaddafi

Door Berend Sommer - 21 maart 2018

Oud-president van Frankrijk Nicolas Sarkozy is gisteren opgepakt en verhoord over een corruptieschandaal. Sarkozy wordt ervan verdacht 50 miljoen euro te hebben ontvangen van oud-dictator Muammar al-Khaddafi. Maar dit is niet de enige affaire waarin Sarkozy verwikkeld is.

Een oud-medewerker van Khaddafi heeft verklaard 5 miljoen euro in contanten in een koffertje naar het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken te hebben gebracht. In 2007 was Sarkozy daar minister. De Libische dictator zou Sarkozy in totaal voor 50 miljoen euro financiële steun geven, zodat hij de verkiezingen kon winnen. De centrum-rechtse politicus nam het in 2007 op tegen de sociaal-democraat Ségolène Royal, en won.

Sarkozy had een complexe verhouding met Khaddafi

Sarkozy had tijdens zijn presidentschap een complexe verhouding met de Libische dictator. Tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk, installeerde Khaddafi zich in een bedoeïenentent, in de tuin van het Franse presidentiële paleis. Later was Sarkozy de drijvende kracht achter de bombardementen in Libië, ten tijde van de ‘Arabische lente’. Mede door die bombardementen werd Khaddafi ten val gebracht. Hij werd in oktober 2011 door de Libische bevolking gelyncht.

Sarkozy is al vaker in verband gebracht met corruptie. Elsevier Weekblad zet de belangrijkste schandalen op een rij.

Pygmalion-affaire

In 2016 werd Sarkozy ervan beschuldigd het kostenplafond van de verkiezingscampagne te hebben overschreden. Dit ging om de presidentsverkiezingen van 2012, die Sarkozy verloor van François Hollande. De campagnes mogen volgens de wet 22,5 miljoen euro kosten, maar Sarkozy overschreed het budget ruim: er werd 41 miljoen euro uitgegeven.

De kosten probeerde Jean-François Copé, de partijvoorzitter van Sarkozy’s partij UMP, te verdoezelen. Hij huurde een bedrijf in, genaamd Bygmalion. Dat bedrijf kreeg torenhoge rekeningen opgestuurd, waarmee campagnekosten werden omzeild. De affaire werd onthuld door de Franse nieuwssite Mediapart. Sarkozy werd hiervoor verhoord, maar niet veroordeeld.

Andere affaires

Ook werd Sarkozy in 2014 verhoord voor corruptie, schending van het ambtsgeheim en actieve beïnvloeding. Sarkozy zou van een rechter van het Hof geheime informatie hebben verkregen. In ruil daarvoor kreeg de rechter, Gilbert Azibert, een erebaantje in Monaco. Vandaar de naam ‘affaire-Azibert’. Deze zaak loopt nog.

Ook werd Sarkozy in verband gebracht met de affaire-Bettencourt. Sarkozy zou misbruik hebben gemaakt van de geestelijke zwakte van de steenrijke oud-directrice van cosmeticabedrijf L’Oréal, maar concrete bewijzen daarvoor ontbraken.

Overigens is Sarkozy niet de enige Franse regeringsleider die met corruptie in verband wordt gebracht. Ook zijn voorgangers Jacques Chirac en François Mitterrand kregen hiermee te maken.

Hoe Trump een internationaal machtsvacuüm creëert, Arend Jan Boekestijn legt het uit

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.