Terrorisme

Gijzeling beëindigd in Zuid-Franse supermarkt

Door Berend Sommer - 23 maart 2018

Bij een gijzeling in een supermarkt i nhet  Zuid-Franse stadje Trèbes zijn ten minste vier doden gevallen. De gijzelnemer eiste naar verluidt de vrijlating van Salah Abdeslam, de terrorist die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. De schutter is kort voor drieën doodgeschoten.

De Super U in het Franse stadje Trèbes, ten oosten van de monumentale stad Carcassone, werd in de ochtend overvallen door een gewapende man. De man beweerde aan IS gelieerd te zijn. Voor zover bekend zijn er vier doden gevallen – inclusief de schutter – en twee gewonden. Één van hen, een politieagent, is er slecht aan toe. Volgens de lokale autoriteiten is hij geraakt door een kogel, die op 3 centimeter na zijn hart raakte.

Gijzelnemer eerder opgepakt voor wapenbezit

De gijzelnemer zou een Marokkaanse man zijn die door de veiligheidsdiensten al in verband was gebracht met radicalisering. Hij werd eerder veroordeeld voor kleinere misdrijven, zoals verboden wapenbezit. Dat meldt persbureau AFP.

Waarom de AIVD meer bevoegdheden moet krijgen, lees de column van Afshin Ellian. 

De Franse krant Le Figaro meldt dat de terrorist de vrijlating eist van Salah Abdeslam, de enige overlevende van de terroristen achter de aanslag op Bataclan, 13 november 2015.

Reconstructie van de aanslag

Vanmorgen werden twee politieagenten op patrouille beschoten door een man vanuit een auto. Een van hen werd in de schouder geraakt. Waarschijnlijk vluchtte de schutter vervolgens de nabijgelegen supermarkt in.

Om kwart over elf werden daar door getuigen schoten gehoord. De Super U werd vervolgens in allerijl ontruimd. Volgens de politie zijn er toen twee doden gevallen, onder wie een slager. Het is nog niet met zekerheid vast te stellen of de twee schietpartijen gerelateerd zijn.

Om half drie wordt bekendgemaakt dat er een derde slachtoffer is gevonden, een autobestuurder die door haar hoofd is geschoten. Het is nog niet zeker of dit door dezelfde schutter is gebeurd. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is de schutter kort voor drie uur doodgeschoten door de politie.

De Franse premier Édouard Philippe spreekt van een serieuze situatie: ‘Alles duidt erop dat we te maken hebben met een terroristische aanslag.’ De minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb is onderweg naar de plek van de aanslag.

Terroristen willen aandacht: wat moeten media hiermee?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.