Israël

Tirade tegen Amerika moet Palestijnse chaos maskeren

Door Matthijs van Schie - 21 maart 2018

De Palestijnen zijn niet te spreken over de pro-Israëlische koers die het Witte Huis onder Trump is gaan varen. De diplomatieke spanningen bereikten deze week het kookpunt, toen de Palestijnse leider Mahmoud Abbas de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman een ‘hondenzoon’ noemde. Door de aanval op Amerika leiden de Palestijnen de aandacht af van de interne chaos.

De Palestijnse furie jegens Amerika komt kort nadat twee aanslagen van Palestijnen vorige week drie Israëliërs het leven kostten. Bij de Tempelberg in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem stak een 28-jarige man uit de Palestijnse stad Nablus (op de Westelijke Jordaanoever) zondag een Israëlische beveiliger dood. Twee dagen daarvoor kwamen nabij de Israëlische nederzetting Reihan op de Westelijke Jordaanoever twee Israëlische soldaten om het leven toen een Palestijn ze met een auto aanreed.

Amerika boos: Palestijnen veroordelen aanslagen niet

Vanuit Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, bleef het vervolgens stil. Tot onvrede van de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman: hij sprak van een tragedie en hekelde de ‘barbaarsheid’, die door de Palestijnse Autoriteit niet is veroordeeld.

Dat bericht zette kwaad bloed bij Abbas en consorten. ‘De Verenigde Staten rechtvaardigen nederzettingen,’ foeterde Abbas tijdens een bijeenkomst in Ramallah. De president van de Palestijnse Autoriteit hekelt eerdere uitspraken van Friedman over Israël dat ‘bouwt op zijn eigen land’: ‘Hij is zelf een kolonist, zijn hele familie bestaat uit kolonisten.’ Als klap op de vuurpijl werd de Amerikaanse ambassadeur een ‘hondenzoon’ genoemd. In het Arabisch is het een grove belediging om met een hond te worden vergeleken: de viervoeters zouden tot de laagste en onreinste diersoorten behoren.

Ook de Palestijnse terreurgroep Hamas, die het bewind voert in de Gazastrook, is woest op Israël en de Verenigde Staten. Verbijstering is er vooral over de beslissing van de regering-Trump om de Amerikaanse ambassade in mei te verplaatsen naar Jeruzalem, de stad die de president en passant erkende als ‘de ongedeelde hoofdstad’ van Israël.

Lees het vlijmscherpe commentaar van René van Rijckevorsel

Donald Trump

Iran, Pakistan, Palestijnen, Trump niet langer gekke Henkie

Om daartegen te protesteren, is Hamas van plan om vanaf 30 maart tentenkampen op te slaan aan de grens met Israël. Zes weken later willen de Palestijnen met 100.000 mensen naar het grenshek tussen Gaza en Israël marcheren. ‘We willen de Israëliërs angst aanjagen met het beeld van een enorme groep mensen die vredig langs de grens gaan zitten,’ aldus een Hamas-woordvoerder.

Aanslag op Palestijnse premier

Intussen rommelt het ook flink tussen de Palestijnen onderling. Vorige week werd een bomaanslag gepleegd op een konvooi van PA-premier Rami Hamdallah, die de Gazastrook was komen binnenrijden. Hij overleefde de aanslag dankzij een technisch mankement bij één van de twee bommen, maar de aanslag zette de verhoudingen tussen het bewind in Gaza en de autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever weer op scherp. En dat terwijl beide regeringen – die al lang met elkaar overhoop liggen – recent juist hadden besloten tot wederzijdse toenadering.

Abbas is furieus over de aanslag en beschuldigde Hamas ervan, waarna hij dreigde met ‘nationale, juridische en financiële maatregelen’. Overigens veroordeelde Hamas de aanslag wel, maar daar was Abbas niet erg van onder de indruk. Hij beticht Hamas ervan te streven naar een afzonderlijke staat Gaza, in plaats van de handen met de Palestijnse Autoriteit ineen te slaan om samen een Palestijnse staat te stichten. Daarvan zou Oost-Jeruzalem de hoofdstad moeten worden.

Trump breekt met pro-Palestijns beleid Obama

Ook Trump en zijn regering streven officieel naar een Palestijnse staat, al moeten de Palestijnen volgens het Witte Huis eerst de oproepen staken tot geweld tegen Israëlische burgers. Als vergelding daarvoor zette Trump begin dit jaar het mes in de Amerikaanse donaties aan de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA, waarvan de Verenigde Staten lange tijd hoofdsponsor waren.

Voor de Palestijnen is de houding van Washington moeilijk verteerbaar, ook omdat de vorige president Barack Obama hun juist gunstig gezind was. Om dat te onderstrepen, maakte Obama vlak voor zijn aftreden in 2017 221 miljoen dollar over naar de Palestijnse Autoriteit, tegen de zin van veel Republikeinse Congresleden.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, die is getrouwd met een voormalig lid van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), sprong in dat gat en maakte namens Nederland 13 miljoen euro over.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.