Terrorisme

Wie was de terrorist in de Franse supermarkt?

Door Berend Sommer - 23 maart 2018

Vanochtend opende een 25-jarige Marokkaanse jongen het vuur op politieagenten, daarna vluchtte hij de supermarkt in het Franse stadje Trèbes in. Dat was het begin van een drie uur durende gijzeling. De man zei een soldaat van Islamitische Staat te zijn. Wie was hij?

Volgens de Franse inlichtingendiensten ging het om een 25-jarige jongen, genaamd Redouane Lakdim. Hij werd in 1992 in Marokko geboren, en stond op een lijst van ‘mogelijk radicaliserende moslims’. Hij werd de afgelopen jaren in de gaten gehouden, maar er werd niet verwacht dat hij over zou gaan tot een terroristische daad. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

‘Waarschijnlijk zeer snel geradicaliseerd’

‘Hij moet zeer snel geradicaliseerd zijn,’ zegt Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Eén persoon uit de nabije omgeving van Lakdim is aangehouden.

Vanmorgen werden politieagenten die aan het hardlopen waren, beschoten door Lakdim, vanuit een auto. Een van hen werd in de schouder geraakt. Vervolgens vluchtte de schutter de nabijgelegen supermarkt in. Om kwart over elf werden daar door getuigen schoten gehoord. De Super U werd vervolgens in allerijl door de politie ontruimd. Volgens de politie zijn er toen twee doden gevallen, onder wie een slager.

Lakdim werd opgepakt voor wapenbezit

Eerder werd Lakdim meerdere keren opgepakt, en zelfs veroordeeld in 2016. Hij zou onder meer zijn opgepakt voor illegaal wapenbezit, dat meldt de Franse krant Le Figaro.  De aanval op de supermarkt werd opgeëist door terroristische organisatie Islamitische Staat. In totaal vielen er 3 doden, en 16 gewonden.

De Franse president Emmanuel Macron prijst de agent die zichzelf vrijwillig meldde bij de gijzelnemer, om de plaats van een van de gegijzelden in te nemen. Via zijn telefoon bleef de politie op de hoogte van de situatie bij de gijzelnemer, en kon zo toeslaan.

Waarom de AIVD meer bevoegdheden moet krijgen, lees de column van Afshin Ellian. 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.