Canada

Aanslag? Bestuurder rijdt in op voetgangers in Toronto

Door Elif Isitman - 24 april 2018

In de Canadese stad Toronto is iemand met een bestelbusje op voetgangers ingereden. Daarbij zijn tien mensen omgekomen. Vijftien anderen raakten gewond. De man is aangehouden.

Het motief van de verdachte is tot dusver onbekend, maar bij zijn arrestatie zou hij tegen de politieagenten ‘kill me‘ hebben geroepen, meldt The Toronto Star maandagavond. Het zou gaan om de 25-jarige Alek Minassian, een Canadees met een Armeense achtergrond. Hij is geen bekende van de politie.

Het bestelbusje in kwestie – Foto: AFP

‘Bestuurder deed het met opzet’

Vijf van de gewonden bevinden zich in kritieke toestand. Het voertuig dat de man bestuurde zou zijn gehuurd bij vrachtwagenverhuurbedrijf Ryder. Het incident voltrok zich op de hoek van Yonge Street en Finch Avenue in het noordelijke deel van de stad, op ongeveer 15 kilometer van het centrum. Daar reed de bestuurder van het busje op de stoep. ‘Die persoon deed dit met opzet. De mensen werden geraakt. De een na de ander,’ zei een getuige. ‘Dit was geen auto-ongeluk.’ Op sociale media circuleert het gerucht dat de autoriteiten het incident als terreuraanval zouden behandelen. Ook wordt erover gespeculeerd dat Minassian een psychische stoornis had.

De Canadese premier Justin Trudeau haastte zich naar de plaats des onheils. ‘Onze gedachten gaan uit naar iedereen die is getroffen,’ zei de premier.

Geen informatie over motief

De Canadese minister van Nationale Veiligheid Ralph Goodale zei dat het te vroeg is om te speculeren over het motief van de verdachte. ‘In dit stadium van het onderzoek kunnen we daarover geen informatie geven,’ aldus Goodale. Volgens hem doet de politie ‘grondig onderzoek’ om te achterhalen wat de verdachte heeft bezield.

Goodale meldde tevens dat het dreigingsniveau in Canada niet wordt opgeschroefd naar aanleiding van het incident.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.