Frankrijk

Bestuurt oud-premier Frankrijk straks Barcelona?

Door Berend Sommer - 20 april 2018

De Franse oud-premier Manuel Valls overweegt zich te kandideren voor het burgemeesterschap van Barcelona. Valls, die eerder nog probeerde president van Frankrijk te worden, en nu zonder partij in het Franse parlement zit, denkt aan de magistratuur in een ander land. Heeft dit kans van slagen?

Dat meldt de Franse krant Libération. Valls is geboren in Barcelona en heeft Catalaanse wortels. Afgelopen tijd gingen geruchten over zijn mogelijke kandidatuur als burgemeester van de grootste stad in Catalonië. ‘Ik ga er over nadenken,’ zei Valls, toen hij hiermee werd geconfronteerd.

Van premier onder Hollande naar Barcelona

Valls, die onder president François Hollande de neergang van zijn Parti Socialiste van zeer dichtbij meemaakte, wil zich in Barcelona aansluiten bij de tegenstanders van de onafhankelijkheid. ‘Het is niet mogelijk dat Catalonië zich afscheidt van Spanje.’ Valls is voor de Spaanse Grondwet: ‘Een van de meest democratische van de wereld.’ Volgens hem komt de onafhankelijkheidswens voort uit nationalisme. ‘Nationalisme brengt ons oorlog,’ benadrukt Valls.

Valls werd in 2017 gekozen als volksvertegenwoordiger in Frankrijk, en sloot zich daarna aan bij de partij van president Emmanuel Macron, La République en Marche. De afgelopen maanden houdt hij zich echter ook bezig met de onafhankelijkheidskwestie.

Zo kwam hij naar meerdere partijbijeenkomsten van de centrum-rechtse Ciudadanos. Ook ging hij in maart demonstreren in Barcelona, tegen de opsplitsing van Spanje. Zijn keuze voor de centrum-rechtse Ciudadanos is opmerkelijk: Valls is van oudsher lid van de Parti Socialiste, maar werd vorig jaar geroyeerd. Kort daarvoor had hij gesuggereerd om de sociaal-democraten op te heffen.

De onafhankelijkheidsstrijd werd een loopgravenoorlog

In het najaar van 2017 werd er door Catalaanse separatisten, zeer tegen de wil van de Spaanse regering in, een referendum georganiseerd over de onafhankelijkheid van de regio. Kort daarop werd door regiopresident Carles Puigdemont de onafhankelijkheid uitgeroepen, waarna hij in ballingschap vertrok. In december liet de Spaanse regering nieuwe verkiezingen organiseren. Daarmee leek de kwestie voorlopig van de baan, maar het onderwerp leeft nog steeds.

Voor Valls, die eerder nog hoopte de opvolger van François Hollande in het Élysée te worden, is dit een goede manier om zijn politieke loopbaan nieuw leven in te blazen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.