Atoomakkoord

Hoe het atoomakkoord met Iran Europa alsnog verdeelt

Door Fleur Verbeek - 12 april 2018

Frankrijk en Italië staan lijnrecht tegenover elkaar waar het gaat om mogelijke nieuwe sancties tegen Iran. De Europese Unie besloot donderdag het bestaande sanctiepakket met een jaar te verlengen.

De Amerikaanse president Donald Trump is een fel tegenstander van het  nucleaire akkoord dat wereldleiders in 2015 met Iran sloten. Trump dreigt met herinvoering van Amerikaanse sancties als het akkoord niet voor 12 mei wordt aangepast. De president wil al langer af van het akkoord met Iran, omdat dit niet in het belang zou zijn van de Verenigde Staten. Hij noemde het ‘de slechtste deal ooit’.

De Europese Unie (EU) wil het akkoord juist graag in stand houden, omdat het Iran verplicht zijn nucleaire activiteiten tien jaar op te schorten.

Meer duiding over de Midden-Oosten problematiek: Kroonprins Bin Salman geobsedeerd door Iran

Extra sancties verdelen Europa

Maar het akkoord verdeelt de EU nu toch in twee kampen. Aan de ene kant Frankrijk. Dat wil laten zien dat het Trumps zorgen over het atoomakkoord serieus neemt, en het wil Iran een signaal geven over de steun van Teheran aan Bashar al-Assad in Syrië en de bemoeienis van de grootmacht met andere conflicten in de regio.

Aan de andere kant Italië. Dat is bang dat een nieuw pakket sancties Teheran boos maakt en dat dit de kansen van Europese bedrijven op het spel zet nu Iran economisch de deur openzet. Daarnaast is er geen garantie dat Trump zich niet alsnog terugtrekt als de EU doet wat hij zegt en nieuwe sancties oplegt, zo redeneert Rome.

Lees ook: Trump snapt de mullahs in Iran beter dan Obama

EU hakt maandag knopen door

De ministers van Buitenlandse Zaken van alle lidstaten komen maandag bij elkaar voor een besluit. Voor nieuwe sancties is unanieme instemming nodig. Gro0t-Brittannië en Duitsland staan achter Frankrijk, Oostenrijk en Spanje steunen Italië.

Zo verandert de machtsbalans in het Midden-Oosten in het voordeel van Iran:

Terreur is de kerntaak van Iraanse Revolutionaire Garde

Vorige maand deden de Britten, Fransen en Duitsers het voorstel om 82 hoge Iraanse militairen aan te pakken. Het gaat om personen die zijn betrokken bij de oorlog in Syrië en bij de ontwikkeling van een ballistisch raketprogramma. Zij mogen dan bijvoorbeeld niet meer naar Europa reizen en eventuele tegoeden in Europa worden bevroren. Ook mag geen materiaal naar Iran worden geëxporteerd dat het land kan gebruiken voor onderdrukking van de eigen bevolking of voor het kunnen volgen van telecommunicatie, staat in een verklaring.

Iran oefent veel invloed uit in conflicten in de regio

De drie landen zijn bezorgd over de overdracht van Iraanse raketten en rakettechnologie aan bondgenoten van Syrië en Iran, zoals de Houthi-rebellen in Jemen en Hezbollah in Libanon.

De EU trok veel van haar economische en financiële sancties tegen Iran in nadat in 2016 het atoomakkoord tot stand was gekomen.

Lees ook de column van Afshin Ellian: Iran en IS: door en door moorddadige antisemieten

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.