India

Modi voert doodstraf in voor kinderverkrachters

Door Matthijs van Schie - 21 april 2018

Als reactie op aanhoudend seksueel geweld tegen jonge meisjes in India heeft de overheid vandaag, zaterdag, een wet goedgekeurd om de doodstraf op te leggen bij verkrachtingen van kinderen van twaalf jaar en jonger. Terwijl de verdachten van de groepsverkrachting en moord op een achtjarig meisje uit Kasjmir nog niet zijn berecht, vormt de dood van drie nieuwe jonge slachtoffers de druppel.

De Indiase premier Narendra Modi riep zijn kabinet bijeen voor een spoedvergadering om de wetgeving voor verkrachting aan te passen. Dit mede naar aanleiding van de volkswoede over de drie verkrachtingen en moorden op meisjes van zeven, negen en tien jaar oud, deze week gepleegd tijdens bruiloften in het noorden van het land. Een 25-jarige man die ervan werd verdacht het tienjarige meisje te hebben verkracht en vermoord, heeft inmiddels bekend, meldt de krant The Indian Express.

Kritiek: Modi doet te weinig om vrouwen te beschermen

Modi en zijn hindoe-nationalistische partij BJP krijgen al sinds diens aantreden in 2014 hevige kritiek, omdat die te weinig zouden doen om de Indiase vrouwen te beschermen. Met de nieuwe doodstrafregeling hoopt Modi die kritiek te doen verstommen. Hij voerde ook strengere strafmaten in voor verkrachtingen van meisjes tussen de twaalf en zestien jaar oud: in plaats van tien jaar wordt de minimumstraf nu twintig jaar. Wie een volwassene verkracht, moet minstens tien jaar de cel in.

Vorige week gingen demonstranten woedend de straat op om te protesteren tegen de groepsverkrachting en moord op de achtjarige Asifa Bano uit het stadje Kathua in de betwiste regio Kasjmir.

Verkrachting en moord 8-jarig meisje versterken ook etnische spanningen

De groepsverkrachting en moord op het moslimmeisje hebben de spanningen tussen hindoes en moslims in India verder op scherp gezet. Hindoes en moslimnomaden voeren al sinds de onafhankelijkheid van India van het Britse Rijk (1947) strijd om de regio Kasjmir – waar India, Pakistan en China aanspraak op maken – met veel geweld tot gevolg.

Volgens officiële cijfers waren er in 2016 bijna 20.000 verkrachtingen van minderjarigen. De Amerikaanse krant The New York Times meldt dat 40 procent van de slachtoffers van verkrachtingen in India minderjarig is.

Conservatieve, patriarchale cultuur met weinig respect voor vrouwen

In India heerst een conservatieve, patriarchale cultuur met weinig respect voor de vrijheden van vrouwen. In de Indiase cultuur draait het om zonen: er is een overschot aan mannen, deels veroorzaakt door selectieve abortus van meisjes, rapporteert de BBC.

Geweld tegen vrouwen wordt in India vaak (deels) toegeschreven aan de eigen verantwoordelijkheid van vrouwen, wat de cultuur van straffeloosheid in stand houdt: slechts één op de vier verkrachtingszaken leidt tot een veroordeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.