Duitsland

‘Keppeltjesmars’ in Berlijn om Joden te steunen

Door Matthijs van Schie - 24 april 2018

Leiders van de Joodse gemeenschap in Berlijn roepen inwoners van de Duitse hoofdstad op om woensdag mee te doen aan een ‘keppeltjesmars’ als steunbetuiging aan Joden. Volgens hen is het er tegenwoordig niet meer veilig om herkenbaar als Jood over straat te gaan. Nadat vorige week een Israëliër met een keppeltje op was mishandeld met een riem, betuigde ook bondskanselier Angela Merkel haar steun.

Al bijna honderd groepen hebben deelname toegezegd aan de mars ‘Berlijn draagt een keppeltje’, meldt de Israëlische krant The Jerusalem Post. Vertegenwoordigers van onder meer het Anne Frank Centrum, het Duitse Rode Kruis en het Duits Instituut voor de Mensenrechten lopen mee. Ook politici, onder wie de burgemeester van Berlijn Michael Müller, zullen het Joodse hoofddeksel dragen.

Centrale Joodse Raad: draag geen keppeltje in grote steden

Eerder op de dag raadde de Centrale Joodse Raad in Duitsland Joden af om in grote steden een keppeltje te dragen. Volgens Josef Schuster, voorzitter van de raad, is er sprake van ‘een keerpunt’, en is het ‘een gevaar van onze democratie’ dat antisemitisme geen halt kan worden toegeroepen.

Dinsdag verklaarde Aiman Mazyek, voorzitter van de Centrale Raad van Moslims, dat hij het ‘zeer serieus neemt’ dat ‘bepaalde vluchtelingen zich vijandig opstellen jegens Joden’. Wel komt volgens hem het merendeel van de anti-Joodse misdrijven van ‘extreem-rechts’. Na de aanrandingen in Keulen tijdens de nieuwjaarsnacht 2016 – gepleegd door voornamelijk Noord-Afrikanen – benadrukte hij dat ‘de afkomst van de daders er niet toe doet’.

Merkel: ‘beschaamd’ dat Joden anno 2018 beveiliging nodig hebben

Zondag zei Bondskanselier Angela Merkel ‘beschaamd’ te zijn dat Joden in 2018 in Duitsland beveiliging nodig hebben. ‘Mensen van Arabische afkomst brengen een nieuwe vorm van antisemitisme mee,’ zei ze in een interview met The Jerusalem Post. Justitieminister Katarina Barley (SPD) zei zaterdag dat antisemitisme weer ‘sociaal aanvaardbaar’ is geworden, en dat asielzoekers uit het Midden-Oosten daar een belangrijk aandeel in hebben.

Aanleiding voor de ophef is een filmpje van een 24-jarige man die vorige week in Berlijn op straat met een riem werd geslagen. In eerste instantie leek het om een Joods slachtoffer te gaan – de man die werd mishandeld, droeg een keppeltje – maar later bleek dat hij een Arabische Israëliër was.

Experiment om risico van het dragen van een keppeltje te testen

Toen een vriend hem vertelde dat het onverstandig is om herkenbaar als Jood over straat te gaan, reageerde de man sceptisch. Bij wijze van experiment besloot hij een keppeltje op te zetten, en al snel merkte hij dat de waarschuwing gegrond was: eerst werd hij diverse keren uitgescholden, waarna hij daar iets van zei. Daarop pakte een Arabisch uitziende man een riem, en begon hem daarmee te slaan, terwijl hij riep ‘yahudi’ (Arabisch voor Jood). Donderdag meldde de dader zich bij de politie: het is de 19-jarige Knaan S., een asielzoeker uit Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.