Europese Unie

Verhofstadt: ‘Orbáns niet-liberale democratie hoort niet in de EU’

Door Berend Sommer - 18 april 2018

Guy Verhofstadt, voorzitter van de Liberale fractie (ALDE) in het Europees Parlement, staat erop dat de Europese Raad optreedt tegen Polen en Hongarije. De Hongaarse verkiezingen van 8 april zijn voor de Liberale leider aanleiding om krachtige maatregelen te vragen. ‘De niet-liberale democratie accepteren we niet.’

In het Europees Parlement spoort de Belg Verhofstadt woensdag de President van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk, aan om korte metten te maken met de pas herkozen Hongaarse premier Viktor Orbán. Verhofstadt haalt het rapport aan van de internationale verkiezingswaarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die toezicht houden op een eerlijk verloop van verkiezingen.

‘Het is ongelofelijk. In Hongarije is de persvrijheid tijdens de verkiezingen ingeperkt. Er was sprake van xenofobe retoriek en intimidatie. De media deden aan eenzijdige berichtgeving, en de financiële steun voor de campagne was oneerlijk verdeeld. Het is tijd om dit met de Europese Raad te bespreken,’ zegt Verhofstadt tegen Tusk in het Europees Parlement.

‘Geen niet-liberale staten in de EU’

‘Kunnen we wel verder met een lidstaat als er zo’n rapport verschijnt?’ vraagt de leider van de Liberalen zich af. Ook maakt Verhofstadt zich zorgen over Polen. Hij vreest dat de aanpassingen aan de rechtsstaat daar niet zullen worden teruggedraaid. Dinsdag vergeleek hij de verkiezingen in Hongarije met die in Rusland, waar in maart Vladimir Poetin opnieuw tot president werd gekozen.

Verhofstadt spreekt zich de afgelopen weken fel uit tegen Hongarije. Dinsdag zei hij in het Europees Parlement dat er in de Europese Unie geen ruimte is voor ‘niet-liberale staten’. Orbán noemt Hongarije een ‘niet-liberale democratie’.

Verhofstadt is woedend dat de leider van de Europese Volkspartij, de christen-democratische fractie waarvan ook Orbáns Fidesz-partij lid is, de Hongaarse premier heeft gefeliciteerd met zijn overwinning. Ook Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, en Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, kregen een veeg uit de pan van Verhofstadt.

Orbán kreeg geen felicitaties van Juncker

Opmerkelijk is dat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, Orbán niet feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning. Juncker stuurt normaliter een tweet waarin hij de winnaar van verkiezingen feliciteert. Dat hij dit nu niet heeft gedaan, is opmerkelijk. De afgelopen maanden wenste hij onder anderen de president van Cyprus, de premier van Roemenië, de president van Tsjechië, de president van Finland en de Poolse premier veel geluk met hun nieuwe termijn. Ook bracht Juncker in maart uitgebreide felicitaties over aan president Vladimir Poetin van Rusland.

Lees ook dit portret van Viktor Orbán, beschermengel van het christendom

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.