immigratie

Verwarring rond uitzetting Afrikanen: heeft Israël wel of geen akkoordl?

Door Elif Isitman - 11 april 2018

Een akkoord over de uitzetting van Afrikaanse migranten uit Israël lijkt ophanden. Waar het eerder de bedoeling was de migranten uit te zetten naar westerse landen, zou de Israëlische regering nu een afspraak hebben met Uganda.

Dat beweert althans de Israëlische regering. Uganda ontkent echter dat er sprake is van een akkoord, meldt persbureau Reuters.

Westerse landen zouden Afrikanen opnemen, maar wisten van niets

Eerder bleek dat de westerse landen die de Afrikanen volgens Israël zouden opnemen van niets wisten, waarop het akkoord klapte. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zou Israël hebben toegezegd dat de immigranten door westerse landen kunnen worden opgenomen. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ging het destijds om Canada, Duitsland en Italië, maar de regeringen van die landen ontkenden een dergelijk akkoord.

In februari stuurde de Israëlische regering twintigduizend mannelijke Afrikanen een brief waarin stond dat ze twee maanden hadden om het land te verlaten, en anders konden rekenen op een gevangenisstraf. De regering kwam met een migratieplan op de proppen, vergelijkbaar met dat van een land als Australië, waarin migranten 3.500 dollar (ruim 2.800 euro) en een vliegticket kregen aangeboden naar een ‘veilig land’ in Afrika.

Hooggerechtshof schrapte eerder migratieplan

De regering-Netanyahu liet dinsdag weten dat vertegenwoordigers van Israël aan het werk zijn in ‘een Afrikaans land’ om de puntjes op de i te zetten voor het migratie-akkoord. Niet werd gezegd om welk land het ging, maar Israël onderhandelde eerder al met Rwanda en Uganda. De deal met Rwanda ging uiteindelijk niet door. Beide landen ontkennen overigens een akkoord te hebben met Israël. Het Hooggerechtshof in Jeruzalem heeft de regering gevraagd waarom de landen het akkoord niet erkennen. De regering liet weten later te zullen reageren in een besloten bijeenkomst.

Eerder gaf de regering aan dat zij migranten die weigeren vrijwillig weg te gaan in april zou gaan uitzetten. Activisten kwam hiertegen in opstand, en kregen gelijk van het Hooggerechtshof. Het plan werd opgeschort, waardoor actiegroepen meer tijd hebben om zich te beraden. Activisten beschuldigen Netanyahu van ‘politieke spelletjes’: volgens hen zou het uitzettingsplan zijn bedoeld om zijn rechtse achterban te paaien.

De achtergrond van de migranten is overigens – net als in Europa tijdens de migratiecrisis – een discussiepunt: de regering spreekt van ‘infiltranten’ die Israël vanwege economische redenen binnen kwamen. De migranten zelf beweren dat ze zijn gevlucht voor vervolging in hun eigen land.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.