Stakingen Premium Corner

Lukt het Macron om de Franse economie te hervormen?

Door Michiel Dijkstra - 14 mei 2018

Het is precies een jaar geleden dat Emmanuel Macron president van Frankrijk werd. Wat komt er terecht van zijn ambitieuze hervormingsagenda? De vakbonden geven zich niet zomaar gewonnen: er wordt volop gestaakt.

Frankrijk moet weer een leider worden, stelde Emmanuel Macron toen hij precies een jaar geleden president werd. Vooral in economische zin: de Franse economie blijft steeds meer achter bij de rest van Europa.

Dus kwam Macron met verstrekkende hervormingen: lagere belasting op arbeid, minder regels en meer vrijheid voor bedrijven om mensen te ontslaan. De machtige vakbonden krijgen minder te zeggen. Bedrijven mogen straks meer met hun eigen werknemers afspreken, in plaats van dat arbeidsvoorwaarden op sectorniveau worden uitgehamerd.

Er wordt volop gestaakt

De plannen zijn aangenomen door het Franse parlement. Daarbuiten worden ze niet van harte geaccepteerd. Er wordt volop gestaakt. Niet alleen bij Air France, maar vooral bij de SNCF, de Franse spoorwegen. Wat dat betreft zit hij in dezelfde fase als de vorige presidenten Nicolas Sarkozy (in 2007) en Jacques Chirac (in 1995).

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.