Verkiezingen

Nicolás Maduro blijft president van Venezuela

Door Fleur Verbeek - 21 mei 2018

Nicolás Maduro blijft, zoals voorspeld, de komende zes jaar president van Venezuela. Dat maakte de kiescommissie van het land maandagochtend bekend.

De zittend president kreeg 5,8 miljoen stemmen (67 procent). Zijn belangrijkste tegenstander Henri Falcón moest het doen met 1,8 miljoen stemmen (21 procent).

De opkomst was iets meer dan 46 procent. In totaal brachten 8,6 miljoen Venezolanen hun stem uit. Bij de vorige verkiezingen, in 2015, kwam nog 80 procent van de stemgerechtigden opdagen.

Lees ook deze analyse van Eric Vrijsen: ‘Imperfecte dictatuur’ Venezuela op springen

Geen serieuze politieke uitdagers

Maduro had weinig uitdagers. Belangrijke politieke tegenstanders van de linkse president zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of mogen geen politieke functie uitoefenen. Bovendien boycotte de oppositiecoalitie MUD de verkiezingen, omdat ze vreesde voor fraude door de regering-Maduro.

Javier Bertucci, een van de tegenstrevers van Maduro die wel meedeed en die als derde eindigde met bijna een miljoen stemmen, riep op om de verkiezingen ongeldig te verklaren. Volgens hem waren er veel onregelmatigheden. Zo stonden bij veel stembureaus medewerkers van Maduro campagne te voeren, wat tegen de regels is.

Maduro bracht het land economisch aan de afgrond

Ook besloot de kiescommissie op het laatste moment dat de stemlokalen enkele uren langer open zouden blijven. Volgens een woordvoerster stonden er bij sommige stembureaus nog lange rijen. De oppositie was fel tegen langer openblijven. Volgens hen vergrootte dat alleen maar de kans op manipulatie van de uitslag in het voordeel van Maduro.

Lees ook de column van Arend Jan Boekestijn: Venezuela bewijst: socialisme maakt iedereen armer

Onder Maduro is het olierijke land ten prooi gevallen aan een enorme schaarste aan goederen, en is de economie ingestort.

Amerika erkent de uitslag niet

Al voordat de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend was verklaarden de Verenigde Staten dat zij deze niet erkennen. Dat zei de onderminister van Buitenlandse Zaken John Sullivan.

De Verenigde Staten overwegen economische sancties tegen Venezuela op het gebied van olie. Maandag worden de verkiezingsuitslag en eventuele sancties besproken tijdens een vergadering van de G20 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.