Antisemitisme

Auschwitz-medewerkers doelwit na Holocaustwet

Door Fleur Verbeek - 07 mei 2018

Poolse nationalisten hebben het sinds de invoering van de omstreden Holocaustwet in het land voorzien op medewerkers en gidsen van het museum en voormalig massavernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Medewerkers van het museum geven in het Britse dagblad The Guardian aan dat ze een stortvloed van ‘haat, nepnieuws en manipulatie’ over zich heen hebben gekregen sinds de invoering van de omstreden wet in februari. Van een gids van Italiaanse komaf werd het huis in de nabijgelegen stad Krakow vernield, meldt de Britse krant. Daarnaast zetten aanhangers van een veroordeelde antisemiet een video online waarin is te zien hoe zij herhaaldelijk een gids lastigvallen tijdens een tour vorige maand.

Lees ook deze column van Arend Jan Boekestijn: EU moet Polen en Hongarije onder druk zetten 

Volgens de nieuwe wet is het strafbaar om de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog toe te schrijven aan Polen en de Poolse regering. Ook mogen zij niet van medeplichtigheid worden beschuldigd. Een goed voorbeeld hiervan is de naam van de concentratiekampen. Die mogen geen ‘Poolse’ vernietigingskampen meer worden genoemd.

Sinds de invoering van de wet zijn medewerkers van het museum doelwit van treiterijen. Vorige maand zette de broer van de museumdirecteur een bericht op Facebook waarin hij de ’50 dagen van onophoudelijke haat’ jegens zijn broer veroordeelt. ‘Al twaalf lange jaren werkt hij op een van de vreselijkste plaatsen ter wereld, in een kantoor met uitzicht op galgen en een crematorium. Tientallen artikelen op schimmige websites, honderden twitteraccounts, duizenden vergelijkbare tweets, scheldkanonnades, memes, bedreigingen, smaad en beschuldigingen. Het is genoeg om je misselijk te maken.’

‘Rol in de geschiedenis witwassen’

Met name Israël reageerde in februari woedend op de wet. Premier Benjamin Netanyahu noemde de maatregel ‘ongefundeerd’. ‘Men kan niet zomaar de geschiedenis veranderen en de Holocaust ontkennen,’ zei Netanyahu in een reactie. Hij zei dat Polen zijn rol in de geschiedenis ‘wit wil wassen’. Tegenstanders van de wet vrezen dat die de vrijheid van meningsuiting in het land ondermijnt en dat er niet meer openlijk over het oorlogsverleden van Polen kan worden gepraat.

De internationale afkeuring van de wet leidde tot woede bij nationalistische en regeringsgezinde media in Polen. Zij beschuldigden het museum ervan het lot van de ongeveer 74.000 niet-Joodse Polen die omkwamen in het kamp moedwillig te bagatelliseren door uitsluitend te focussen op de Joodse slachtoffers.

Lees ook: Waarom de EU Midden-Europa wil dwingen multicultureel te worden

‘Auschwitz is doelwit geworden’

EU is vaak soepel. Waarom niet met Polen? Dit schreef Jelte Wiersma over de artikel 7-procedure

Een beschuldiging die Pawel Sawicki, werkzaam bij de sociale mediakanalen van het museum weerlegt. ‘De bijkomende schade van het conflict is dat Auschwitz een doelwit is geworden. Er zijn mensen die beweren dat ze hier geen Poolse vlag bij zich mochten hebben, dat de overleden niet-Joodse Poolse slachtoffers hier niet vertegenwoordigd zijn en dat het museum anti-Pools zou zijn. Allemaal onjuist, maar wij worden gedwongen te reageren.’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Polen door nazi-Duitsland een aantal vernietigingskampen gebouwd, waaronder Auschwitz-Birkenau, Treblinka en Sobibor. Miljoenen Joden werden naar de kampen vervoerd en daar vervolgens om het leven gebracht. In totaal kwamen tijdens de oorlog in kampen zes miljoen Joden om.

Lees ook: Genocide? Parlement kan beter niet oordelen over historie, schrijft Jelte Wiersma

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.