Europese Unie

Bannon: ‘Orbán was Trump vóór Trump’

Door Berend Sommer - 23 mei 2018

‘Viktor Orbán was Trump vóór Trump,’ zei Steve Bannon in een lezing tijdens de Visegrad-conferentie. Woensdag en donderdag wordt in de Hongaarse hoofdstad Boedapest een tweedaagse conferentie georganiseerd voor de zogeheten Visegradlanden Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije. Daarbij heeft gastland Hongarije de Amerikaan Steve Bannon uitgenodigd als eregast. Op de agenda staat de ‘toekomst van Europa’.

Buitenlandse pers was niet welkom bij de toespraak van Bannon op een conferentie waar politici en wetenschappers van vier Oost-Europese landen met elkaar in conclaaf gaan. Zo is onder meer de Britse krant The Guardian geweigerd (‘de zaal was vol’, aldus de organisatie). Steve Bannon, voormalig adviseur van Donald Trump en oud-hoofdredacteur van Breitbart News, doet na de verkiezing van Trump als president van de Verenigde Staten Europa aan. Hij zegt dat de Hongaarse premier Viktor Orbán eigenlijk een voorloper van Trump is. Daarbij doelt hij op zijn provocaties jegens de liberalen. Orbán doopte Hongarije om tot een ‘illiberale democratie’.

Vijf thema’s komen tijdens de conferentie aan bod: cultuuroorlogen, migratie (met nadruk op de neergang van het christendom), geopolitieke uitdagingen, de toekomst van kunstmatige intelligentie, en de Visegradlanden als motor van de Europese economie.

De tweedaagse bijeenkomst moet een antwoord bieden op de vraag hoe de vier Visegradlanden hun culturele identiteit verder kunnen versterken en hoe de landen zichzelf binnen de Europese Unie kunnen positioneren. Hoogleraar sociologie aan de University of Kent, Frank Furedi, zei eerder woensdag dat de Europese Unie niet toestaat dat de nationale identiteit wordt gevierd. Alle andere typen diversiteit krijgen die ruimte wel.

Zowel Hongarije als Polen onder vuur

Vooral Hongarije en Polen liggen het afgelopen jaar onder het vergrootglas van de Europese Commissie. De Commissie verwijt Orbán de Hongaarse rechtsstaat aan te tasten. Orbán pleitte tijdens de parlementsverkiezingen, begin april, voor een volledige rem op immigratie in Hongarije. Kort daarna riep europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) op om een artikel 7-procedure tegen Hongarije in werking te stellen. Daarmee kan het land zijn stemrecht verliezen in de Europese Raad, het besluitvormende orgaan van de Europese Unie.

Eind december is de Europese Commissie al een artikel 7-procedure tegen Polen begonnen. Vicevoorzitter Frans Timmermans (PvdA) praat nu met Polen over een mogelijke oplossing. Overigens hoeft dit land voorlopig niet te vrezen voor verlies van stemrecht.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.