Europese Unie

Belgische premier: ‘EU-lidstaten moeten elkaars rechtsstaat beoordelen’

Door Berend Sommer - 03 mei 2018

De Belgische premier Charles Michel wil dat de lidstaten van de Europese Unie elkaar gaan beoordelen op rechtsstatelijkheid. ‘We moeten Europa nieuw elan geven,’ zei hij donderdag tijdens een vergadering in het Europees Parlement. De premier was te gast om te spreken over de toekomst van Europa.

Michel pleit voor een systeem waarin EU-lidstaten elkaars rechtsstaat kunnen beoordelen. ‘Zo’n systeem zal ons helpen om goede gewoonten te bevorderen en gebreken te corrigeren, op een collegiale manier.’

EU zint op maatregelen tegen Polen en Hongarije

Bij de presentatie van de nieuwe langetermijnbegroting, woensdag, stelde de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor om de geldkraan voor subsidies dicht te draaien als lidstaten zich niet houden aan de beginselen van de rechtsstaat.

Hoewel Juncker benadrukte dat dit niet is gericht tegen specifieke landen, is het duidelijk dat vooral Polen en Hongarije zich aangesproken moeten voelen. Eind 2017 begon de Europese Commissie een artikel 7-procedure tegen Polen. Deze strafmaatregel kan uiteindelijk leiden tot het verlies van het stemrecht in de Europese Raad, het besluitvormende orgaan van de Europese Unie. Een commissie van het Europees Parlement adviseerde een soortgelijke stap tegen Hongarije.

Michel stelt een andere oplossing voor: ‘In plaats van een felle strijd over soevereiniteit tussen de lidstaten en de Europese Unie, kies ik voor een andere weg: de weg van het democratische en politieke primaat van lidstaten en de EU.’ Ook steunde Michel een toename van EU-uitgaven. ‘Daarmee kunnen we sneller beslissingen nemen.’

 

Guy Verhofstadt was erg blij met de toespraak van de Belgische premier. ‘Pro-Europees zijn is in België geen kwestie van kiezen, maar een existentiële kwestie.

‘Alle grote conflicten in de Europese geschiedenis zijn in België uitgevochten,’ stelt Verhofstadt in een toespraak waarin hij niet schroomt te refereren aan Julius Caesar. ‘Voor onze volkeren is er maar één mogelijke toekomst, en dat is een gemeenschappelijke toekomst. Een Europees lot. En alle andere discoursen zijn leugens, bedrog, dromen die al snel nachtmerries zullen blijken.’

 

Verhofstadt: ‘Regeringsleiders bedreigen het Europese project’

Volgens Verhofstadt wordt de Europese eenwording bedreigd, ‘niet alleen door de populisten en de nationalisten, maar door Europese regeringsleiders’. ‘Ik heb het niet over u,’ zei Verhofstadt tegen de Belgische premier, ‘u bent een van de zeldzame uitzonderingen.’

Verhofstadt waarschuwt voor regeringsleiders die ‘aan de buitenkant pro-Europees zijn, maar ondertussen niets doen voor de voortgang van het project. Ze doen zelfs het tegenovergestelde.’ Hiermee deelt de leider van de Liberalen in het Europees Parlement een sneer uit naar de Nederlandse premier Mark Rutte, die zich gisteren vernietigend uitliet over de Europese langetermijnbegroting.

Nigel Farage, leider van de Britse eurosceptische partij UKIP, zegt dat er geen Europese identiteit bestaat. ‘Maar misschien is er een uitzondering, en dat is België. Nooit durft iemand daarover de waarheid te vertellen, maar België is geen natie. Het is een kunstmatige creatie. België bestaat uit twee delen, met twee verschillende talen, en de Vlamingen en Walen kunnen elkaar niet uitstaan.’

Jelte Wiersma: Waarom de illusie van een grenzenloos Europa sneuvelt

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.