Europese Unie Premium Corner

Brussel beeft voor nieuwe Italiaanse regering

15 mei 2018

De nieuwe regering bestaat uit twee partijen die beide tekeergaan tegen de EU. Hoewel Rome toch nooit doorbijt, vreest Brussel voor de gevolgen.

Italië (62 miljoen inwoners) krijgt mogelijk een nieuwe regering van twee uitgesproken EU-sceptische partijen: de anti-establishmentpartij MoVimento 5 Stelle (de Vijfsterrenbeweging) en de rechtse Lega. Daarmee zou voor het eerst in een van de grootste EU-landen een regering aan de macht zijn die het EU-establishment uitdaagt. Na het Brexit-referendum (2016) blijft de EU-scepsis zo aan slagkracht winnen. Het Brusselse en Italiaanse pro-EU- establishment vreest verdere verzwakking van de EU en doet er dan ook alles aan om 5 Stelle en Lega af te houden van een rebellerende koers binnen de EU. Maar die zorg lijkt overdreven, want zoals altijd met Italiaanse regeringen lijkt ook de 5 Stelle/Lega-combinatie zwak.

Een vermakelijk schouwspel

De sociaal-democratische oud-premier Matteo Renzi zei het snedig toen 5 Stelle en Lega zondagavond 13 mei aankondigden samen te gaan regeren: ‘We pakken de popcorn erbij en gaan kijken.’ Ofwel: het wordt een vermakelijk schouwspel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.