Oostenrijk

Kurz: ‘Sommige EU-landen wanen zich moreel superieur’

Door Berend Sommer - 28 mei 2018

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz is het komend half jaar voorzitter van de Europese Unie. In aanloop naar het voorzitterschap, windt de 31-jarige premier er geen doekjes om: het beperken van immigratie staat centraal.

In een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag zei Kurz dat Frontex een groter politiek mandaat moet krijgen. Daarmee kan het Europese douane-agentschap de grensbewaking uitbreiden tot het Afrikaanse kustgebied. Volgens Kurz is dit de meest doeltreffende methode om te voorkomen dat immigranten zich op de Middellandse Zee wagen. Daarnaast worden mensensmokkelaars de pas afgesneden.

31 en nu al premier van Oostenrijk. Wie is Sebastian Kurz?

Om dit te bewerkstelligen, wil Kurz de medewerking van de lokale autoriteiten. De Europese Unie wil Frontex de komende jaren uitbreiden naar 10.000 ambtenaren in 2027. Volgens Kurz moet dit aantal veel sneller worden vergroot.

Migratiequota ‘zonde van de tijd’

In de Britse krant Financial Times zegt Kurz maandag dat de herverdeling van immigranten binnen de Europese Unie (waarop de Europese Commissie aandringt), verspilde moeite is. Een aantal landen, zoals Hongarije en Oostenrijk, voelt er niets voor om zich aan die quota te houden.

De Hongaarse premier Viktor Orbán benadrukte dit weekeinde dat illegale migratie een inbreuk vormt op de staatsveiligheid, en dat de regering een plicht heeft om daartegen op te treden. Dit zei hij in het Hongaarse tv-programma ‘180 Minutes’.

Kurz: ‘Sommige landen wanen zich moreel superieur’

Kurz is gematigder en wil de komende tijd optreden als een ‘bruggenbouwer’ tussen West- en Centraal-Europa. ‘De reden voor de spanningen binnen de Europese Unie is dat sommige landen denken dat ze moreel superieur en beter zijn dan andere, en dat West-Europese landen soms neerkijken op Oost-Europese landen,’ zegt Kurz tegen de Financial Times.

Volgens de Oostenrijkse premier is dit ten onrechte. Fijntjes wijst hij erop dat de immigratiepolitiek van de Duitse regering onder bondskanselier Angela Merkel, de afgelopen jaren 180 graden is gedraaid. ‘Ze hebben hun standpunt ten goede gewijzigd, wat we nu moeten doen is stoppen met al die debatten, en dingen gedaan krijgen.’

Ook wijst Kurz erop dat het grenshek van Orbán, dat hij bouwde tegen de grens met de Westelijke Balkan, eerst ten onrechte fel werd bekritiseerd. ‘Als de critici eerlijk waren geweest, hadden ze gezegd dat ze er naast zaten in 2015 en 2016, en dat ze de crisis groter hebben gemaakt, en niet kleiner.’

Zijn Rutte en Kurz wel zo eensgezind over immigratie? Carla Joosten schreef eerder dit stuk

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.