Frankrijk

Politie ontruimt grootste tentenkamp in Parijs

Door Berend Sommer - 30 mei 2018

In Parijs hebben de Franse autoriteiten een provisorisch tentenkamp ontruimd. Daar verbleven meer dan 1.700 immigranten, die nu door de politie worden verplaatst.

Het is de 35ste ontruiming van een vluchtelingenkamp in Parijs in de afgelopen drie jaar. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. Het kamp werd even na zes uur woensdagochtend ontruimd. De inwoners van het tentenkamp zijn voornamelijk afkomstig uit Sudan, Eritrea en Somalië.

Tentenkamp bij het Canal de Saint Denis. Foto:AFP

‘Deze evacuatie zal leiden tot de tijdelijke opvang van de betrokken personen,’ zegt Gérard Collomb, de Franse minister van Binnenlandse Zaken in een verklaring. De immigranten worden overgeplaatst naar opvangcentra in de omgeving van Parijs. Minderjarigen worden apart opgevangen. Nadat de immigranten per bus zijn geëvacueerd, ruimen de autoriteiten de tientallen tenten op die onder een brug zijn opgezet.

Ontruiming verliep rustig

Eerder deze maand voerde de gemeente Parijs de druk op het ministerie van Binnenlandse Zaken op, om deze immigranten opvang aan te bieden. De gemeente noemde de omstandigheden onmenselijk en levensgevaarlijk. Volgens minister Collomb was overplaatsing naar opvangcentra zinloos, omdat de immigranten daaraan niet zouden meewerken. Ten slotte is het ministerie toch overstag gegaan. De ontruiming is zonder veel rumoer verlopen. De immigranten worden nu veelal in gymzalen ondergebracht.

In Parijs zijn nog twee andere grote tentenkampen, één bij het Canal Saint-Martin, met achthonderd bewoners, en een bij de Porte de la Chapelle, met ongeveer vierhonderd bewoners. Ook deze kampen zullen snel worden ontruimd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.