Frankrijk

Radicaal-links de straat op met ‘Feest voor Macron’

Door Berend Sommer - 05 mei 2018

Zaterdag wordt in de straten van Parijs het ‘feest voor Macron’ georganiseerd, door de radicaal-linkse partij La France Insoumise. Kopstuk François Ruffin mobiliseert duizenden demonstranten, voor een demonstratie met maaltijd : ‘pot-au-feu’. Ze protesteren tegen ‘de neo-liberale aanval van de president’.

Macron is bijna een jaar aan de macht in Frankrijk. La France Insoumise is na de verkruimeling van Le Parti Socialiste de grootste ter linkerzijde, en moet niets hebben van de regering van Macron: ‘een systeem van de rijken, voor de rijken.’ Deze demonstratie, met een carnavaleske knipoog, is door de regering verklaard tot omstreden, omdat hij kort volgt op een uiterst gewelddadige confrontatie op 1 mei tussen politie en anarchisten.

Edouard Philippe, de Franse premier, heeft de radicaal-linkse Ruffin ervan beschuldigd om extra olie op het vuur te gooien, om zo kort na de dag van de Arbeid opnieuw de straat op te gaan.

Op 1 mei richtten meer dan duizend gemaskerde demonstranten een slagveld aan in Parijs. Er werd brand gesticht, auto’s werden omgekeerd en vernield. In de middag volgden confrontaties tussen de politie en de demonstranten en werd traangas ingezet. Volgens de politie zijn agenten bekogeld. Volgens Le Figaro zocht een aantal demonstranten de politie bewust op en scandeerden ze leuzen als ‘Iedereen haat de politie.’

Macron waarschuwt voor permanente pyromanie

Daarom neemt de Franse politie alle mogelijke maatregelen tegen nieuwe excessen, en heeft een politiemacht van 2000 op de been gebracht. Voor Macron zelf, die overigens nu op staatsbezoek in Nieuw-Caledonië, was het aanleiding om uit te halen naar Jean-Luc Mélenchon, de leider van La France Insoumise.

‘Veel politiek leiders spelen permanent voor pyromaan,’ zei Macron, zonder zijn politieke rivaal bij naam en toenaam te noemen. ‘Het is niet goed om constant op te roepen tot agitatie. Ze willen het democratische spel in de straten uitvechten. Diep van binnen houden ze alleen van democratie als ze aan de winnende hand zijn.’

Voor de demonstratie zijn meerdere praalwagens opgetuigd, met onder andere een Jupiterkar, een Draculakar, een Napoleonkar, en ook een verzetskar. Dat meldt de Franse krant Le Monde. De karavaan trekt in de loop van de middag van de Place de l´Opera naar de Bastille.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.