Raketaanvallen

Spanningen tussen Israël en Iran lopen op bij Syrische grens

Door Matthijs van Schie - 10 mei 2018

In de nacht van woensdag op donderdag is Israël naar eigen zeggen vanuit Syrië bestookt met Iraanse raketten. Minister van Defensie Avigdor Lieberman is tevreden over de reactie van zijn leger: ‘We hebben bijna alle Iraanse infrastructuur in Syrië geraakt.’ Amerika, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk roepen Iran, dat zich in nevelen hult over betrokkenheid, tot de orde voor de ‘provocatie’.

Dinsdagavond viel Israël een legerbasis ten zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus aan met ‘significante Iraanse aanwezigheid’. Daarbij zijn volgens The Jerusalem Post vijftien doden gevallen, onder wie acht Iraniërs. Mogelijk als reactie nam Iran woensdagnacht het Noorden van Israël onder vuur.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de vermeende Iraanse aanval een ‘provocatie’ en benadrukt Israëls recht op zelfverdediging, meldt de Israëlische krant Haaretz donderdagmiddag. Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May spreekt vergelijkbare woorden: ‘We veroordelen Irans aanval op Israël.’ De Britten vragen Rusland, bondgenoot van Iran en Syrië, om Iran tot de orde te roepen.

Frankrijk roept op tot ‘de-escalatie’. Donderdagmiddag reageerde ook het Witte Huis in de Amerikaanse hoofdstad Washington met een veroordeling aan het adres van Iran.

Volgens het Israëlische leger IDF vuurde Iran vanuit Syrië ongeveer twintig raketten af op het Israëlische deel van de Golanhoogten. De IDF reageerde krachtig met raketten op Iraanse doelen in Syrië. ‘We hebben bijna alle Iraanse infrastructuur in Syrië geraakt,’ licht Lieberman donderdagochtend toe.

Schade aan Israël in Golanhoogten minimaal

Hoewel Israëlische burgers uit voorzorg werden opgeroepen hun onderkomen te zoeken in schuilkelders, is de schade in het noorden van Israël minimaal, vervolgt de minister. ‘De Iraniërs probeerden ons grondgebied aan te vallen, maar niet één raket heeft Israël geraakt. Sommige stortten neer in Syrië, andere zijn neergeschoten door ons Iron Dome systeem.’ Zestien van de twintig Iraanse raketten zouden de grens met Israël niet hebben gehaald.

Israël voerde ook aanvallen uit met gevechtsvliegtuigen op doelen nabij de Syrische stad Baath. Daarbij werd een radarinstallatie en een brandstofdepot getroffen. Volgens de Libanese nieuwswebsite Naharnet zijn daarbij 23 slachtoffers gevallen, onder wie zeker vijf soldaten van het Syrische leger. Rusland zegt volgens persbureau Associated Press dat Israël aanviel met 70 raketten en 28 vliegtuigen. Bij de stad Homs zijn volgens Syrië ook Israëlische raketten uit de lucht geschoten.

De Syrische regering zegt dat de Israëlische aanvallen minder succesvol zijn dan de IDF wil doen geloven. Volgens Damascus zijn niet 23, maar slechts drie dodelijke slachtoffers gevallen. Bovendien, stelt de regering van president Bashar Al-Assad, is het merendeel van de Israëlische raketten onderschept.

Israël: ‘we hebben Iran pijn gedaan’; Iran meldt geen eigen slachtoffers

Een woordvoerder van de IDF zegt tegen het Israëlische Army Radio dat de aanval op Iraanse doelen in Syrië ‘een groot succes’ is geweest. Daarbij sprak hij ferme taal richting de Revolutionaire Garde, die het bewind voert in Iran. ‘Wat we vannacht hebben gedaan, is slechts het topje van de ijsberg van wat we kunnen, en ik denk dat de Iraniërs dit begrijpen.’ Volgens de IDF zal Iran de komende uren ‘goed begrijpen hoezeer we ze pijn hebben gedaan’.

De staatsmedia in de Iraanse hoofdstad Teheran berichten wel over de beschietingen tussen Israël en Syrië, maar reppen met geen woord over Iraanse slachtoffers. Staatspersbureau Fars News schrijft dat ‘voor het eerst in decennia‘ Israël vanuit Syrië is beschoten. Dat is opmerkelijk, aangezien in maart nog een Israëlische F-16 werd neergehaald, vermoedelijk vanuit Syrië.

De wederzijdse beschietingen begonnen enkele uren nadat dinsdag de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis bekendmaakte uit het nucleaire akkoord tussen zes westerse landen en Iran te stappen. Daardoor worden later dit jaar de strenge economische sancties van de VS tegen Iran weer van kracht. Dit tot teleurstelling van Iran en onder meer Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Nederlandse Tweede Kamer – met uitzondering van de PVV en de SGP. Saudi-Arabië, Egypte en Israël – Amerika’s bondgenoten in het Midden-Oosten – juichen Trumps beslissing juist toe.

Afshin Ellian over de Iran-deal: Trump brengt ayatollahs aan de rand van de afgrond

Iran: ‘Verzet tegen onze vijanden is de enige manier’

Zowel Trump als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben gezegd dat ze niet uit zijn op een oorlog met Iran. De adjunct-commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde reageerde donderdag dat ‘Irans vijanden geen militaire confrontatie willen, maar onze economische isolatie’. Vervolgens hamerde hij erop dat diplomatie niet helpt: ‘Verzet is de enige manier waarop we met onze vijanden moeten omgaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.