Terreur

Golf van aanslagen zet Indonesië op scherp

Door Matthijs van Schie - 16 mei 2018

Terreur teistert Indonesië. Na de bomaanslagen op een kerk en een politiebureau door ‘IS-gezinnen’ in Soerabaja, vielen vier mannen dinsdag een politiebureau op Sumatra aan. Eén agent kwam om, de politie doodde de aanvallers. De Indonesische autoriteiten verkeren na de aanslagen in opperste staat van paraatheid.

De vier aanvallers stapten uit hun auto bij een politiebureau in de stad Pekanbaru op het eiland Sumatra, en gingen agenten te lijf met samoeraizwaarden. Zeker twee politiemensen raakten gewond, één agent kwam om nadat hij door de auto  van de aanvallers was aangereden. Ook zou een journalist zijn geraakt.

Een van de aanvallers zou een bomvest hebben gedragen, volgens een politierapport dat circuleert in Indonesische media. De politie wilde dat niet bevestigen.

Zondag al zware terreuraanslag op drie kerken in Soerabaja

De politie heeft de identiteit en de motieven van de daders nog niet heeft bekendgemaakt, maar het gaat mogelijk om een nieuwe terreuraanslag. Zondag pleegde een gezin – vader, moeder en vier kinderen – bomaanslagen op drie kerken in Soerabaja (op het eiland Java), de op één na grootste stad van Indonesië. De twee zoons, van 16 en 18 jaar oud,  bliezen zichzelf op vlak vóór de zondagsdienst, terwijl ze op brommers reden.

De vader bracht met een auto explosieven tot ontploffing bij een andere kerk, waarna de moeder samen met haar twee dochters (9 en 12 jaar oud) hun bomgordels lieten ontploffen. In totaal kwamen zeker dertien mensen om, de terroristen niet meegerekend, en er vielen tientallen gewonden. Een vierde aanslag op de kathedraal van Soerabaja werd door de politie verijdeld.

‘Aanslagplegers kerk toch geen teruggekeerde Syriëgangers’

De politie meldde maandag dat het gezin dat verantwoordelijk was voor de aanslagen op kerken bestond uit teruggekeerde Syriëgangers. Later ontkenden de autoriteiten ontkenden dat echter weer, schrijft de BBC. Wel is duidelijk dat de ouders waren gelieerd aan de Indonesische terreurgroep Jamaah Ansharaud Daulah, die trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat (IS). Laatstgenoemde groep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Lees meer over ‘IS-gezinnen’

Jihadkinderen stellen Nederland voor duivels dilemma

Maandagochtend werd Soerabaja opgeschrikt door een nieuwe terreuraanslag, alweer door een gezin. De explosieven – meegenomen door de vijf gezinsleden die over twee motors verdeeld zaten – moesten tot ontploffing komen bij een hoofdkwartier van de politie, maar gingen te vroeg af, meldt The Jakarta Post.

Buiten de aanslagplegers vielen daarbij geen dodelijke slachtoffers, maar wel tien gewonden. Een zevenjarig meisje overleefde de mislukte aanslag en ligt in het ziekenhuis. Bij een appartementencomplex in Sidoardjo, vlakbij Soerabaja, ging maandag ook voortijdig een bom af bij een appartementencomplex, waarbij drie doden vielen.

‘IS-gezinnen’ kenden elkaar van Koran-studiegroep

Volgens de politiechef van Oost-Java kenden de drie ‘IS-gezinnen’ elkaar. Ze zouden in aanloop naar de aanslagen bijeen zijn gekomen in het huis van Dita Oepriarto, de vader die met zijn vrouw en vier kinderen de dodelijke bomaanslagen op kerken pleegden. De drie gezinnen kenden elkaar van een groep voor Koranstudie.

De terreurpolitie ontdekte dinsdagavond 54 pijpbommen in het huis van het gezin dat de aanslag op het politiehoofdkwartier wilde plegen. Volgens de politiechef van Soerabaja Rudi Setiawan waren die allemaal actief en klaar om tot ontploffing te worden gebracht. Diezelfde avond arresteerde de politie in de hoofdstad Jakarta een man in een politiemoskee. Hij had een mes op zak.

Door de vele aanslagen en de aanhoudende terreurdreiging zijn de Indonesische autoriteiten in grote steden in opperste staat van paraatheid, meldt de nieuwswebsite Nikkei Asian Review. De beveiliging bij onder meer havens, vliegvelden, kerken en overheidsgebouwen is aanzienlijk verscherpt.

Indonesië extra waakzaam wegens Ramadan

Bij de luchthaven Soekarno-Hatta, net buiten hoofdstad Jakarta, zijn bijvoorbeeld zo’n 4.000 militairen ingezet, en zijn bij de ingangen metaaldetectoren geplaatst. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies na de aanslagen in Soerabaja aangepast: volgens het ministerie bestaat in heel het land een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Toeristen wordt aangeraden alert te zijn, vooral op drukke plekken.

Indonesië is extra waakzaam gezien de ramadan, waarin het aantal terreuraanslagen de laatste jaren explosief toeneemt. Vorig jaar eiste IS tijdens de ramadan ruim 300 aanslagen op, blijkt uit een overzicht van inlichtingengroep SITE, die wereldwijd jihadisme monitort. Ook dit jaar roept de terreurgroep weer op tot aanslagen tijdens de vastenmaand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.