Spanje

Migrantenschip Aquarius aangekomen in Valencia

17 juni 2018

Alle migranten die vorige week door de bemanning van het reddingsschip Aquarius uit de Middellandse zee werden gehaald, zijn zondag in de Spaanse havenstad Valencia aangekomen.

Iets voor 07.00 uur kwam een schip van de Italiaanse kustwacht aan met 274 migranten aan boord. Een paar uur later volgde de Aquarius zelf met 106 migranten. In het begin van de middag volgde een Italiaans marineschip met ongeveer 250 migranten. De drie schepen legden een voor een aan in de haven met tussenpozen om de opvarenden goede zorg te kunnen bieden.

De Spaanse autoriteiten gaven de Aquarius toestemming aan te meren in Valencia, nadat Italië en Malta vorige week zondag de migrantenboot hadden geweigerd. Het schip zette daarop in gezelschap van de twee Italiaanse vaartuigen, die een deel van de vluchtelingen aan boord namen, koers naar Spanje.

Meer achtergrond bij dit onderwerp? Lees ook: Rome sluit de poorten voor migranten

De Aquarius is een schip van de hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen, dat sinds februari 2016 migranten en vluchtelingen oppikt die vanuit Libië Italië proberen te bereiken.

Humanitaire crisis dreigde

Het schip deed de gemoederen internationaal hoog oplopen toen het vorige week zondag de kust van Malta bereikte, enkele honderden kilometers ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië. Malta ontzegde het schip vervolgens de toegang tot zijn havens.

Maandagochtend bleef het schip voor de kust van Malta liggen, terwijl de internationale druk toenam om de migranten toch toe te laten. Duitsland noemde het een dreigende humanitaire crisis, en ook de Europese Commissie riep op tot snel handelen. Dinsdag debatteerde het Europees Parlement over de kwestie. Kopstukken van de Europese Unie, onder wie vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie en parlementsvoorzitter Antonio Tajani, hekelden het ‘egoïsme’ van de lidstaten.

Bekijk op deze kaart waar de bekendste reddingsschepen zich momenteel bevinden.

 

Ook Frankrijk mengde zich in het debat en president Emmanuel Macron verweet de Italiaanse regering, minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini in het bijzonder, ‘een zekere mate van cynisme en een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef’. Volgens de Franse president had Italië gezien de ‘dramatische humanitaire situatie’ de plicht om de migranten op te vangen. De Nederlandse noodhulp-coördinator Karline Kleijer van Artsen zonder Grenzen zei dat ‘Europa zijn moreel kompas heeft verloren’.

Vijfsterrenbewegingleider Luigi di Maio

Lees ook deze column van Afshin Ellian over nieuwe regering in Italië:Vijfsterrensocialisme is bedreiging voor Brussel

Aan operatie nemen 2.300 mensen deel

Aan de crisis komt vandaag een einde. De migranten worden in eerste instantie opgevangen en verzorgd door bijna driehonderd leden van het Spaanse Rode Kruis. In totaal nemen 2.300 mensen deel aan de opvangoperatie. Onder de migranten bevinden zich 123 minderjarigen en minstens zeven zwangere vrouwen. Voorlopig worden alle volwassen migranten ondergebracht in het opvangcentrum in Cheste, zo’n 30 kilometer ten westen van Valencia.

Spanje wil de geredde mensen behandelen als iedere andere migrant. ‘Zij zullen op dezelfde manier worden behandeld als alle vluchtelingen,’ zei minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska. ‘Elk geval zal afzonderlijk worden onderzocht.’

Velen zetten naar verwachting reis voort

Algemeen wordt ervan uitgegaan dat velen hun reis zullen voortzetten. Vicepremier Carmen Calvo zei zaterdag dat Madrid het aanbod van de Franse regering zal aanvaarden om alle vluchtelingen die dat wensen naar het buurland te laten gaan.

In de afgelopen twee dagen heeft de Spaanse kustwacht zeker 930 migranten van zee gehaald. Ook zijn er vier doden geborgen. De meeste mensen werden opgepikt in de Straat van Gibraltar. De andere reddingsacties waren in de Alboránzee, tussen Marokko en Spanje.

‘Nederland moet twee schepen terugroepen’

De Italiaanse minister van Transport Danilo Toninelli liet gisteren via Twitter weten dat hij wil dat Nederland twee ngo-schepen, Lifeline en Seefuchs, die zich in Libische wateren bevinden, terugstuurt. Het gaat om Duitse ngo’s, maar de schepen varen onder de Nederlandse vlag.

Volgens Toninelli is Nederland onverantwoord bezig, omdat er niet genoeg middelen en personeel aan boord zijn om het grote aantal vluchtelingen op te vangen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.